Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), kuruluşunun 40. yılı faaliyetleri kapsamında düzenlediği “Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı” etkinlikleri çerçevesinde dün akşam Kırcaali’de Türk Edebiyat Gecesi gerçekleştirdi. Kırcaali Ömer Lütfi Kültür Derneği salonunda gazeteci, yazar ve televizyoncu Cihat Zafer Demirel’in muhteşem sunumuyla gerçekleştirilen gecede Türkiye ve Bulgaristan’dan 12 şair ve yazar sahne aldı. Geceye katılan konuklar arasında TYB Onursal Başkanı Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, T.C. Filibe Başkonsolosluğu Muavin Konsolos Volkan Tanyıldız, Filibe Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Mehmet Ali Erdem, Bulgaristan Başmüftü Yardımcısı Birali Mümün ve Mestanlı İlahiyat Lisesi Müdürü Ahmet Bozov yer aldılar.

TYB, Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü’nün katkıları ve destekleriyle gerçekleşen “Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı” etkinlikleri kapsamında Edirne’den sonra Kırcaali’de devam eden program, daha sonra Yunanistan’ın Gümürcine ve Selanik, Makedonya’nın Ohri, Gostivar ve Üsküp, Kosova’nın Priştine ve Prizren, Arnavutluk’un İşkodra, Karadağ’ın Budva ve Bosna-Hersek’in Mostar ve Sarayevo şehirlerinde devam edecek.

Programın başında etkinliğe ev sahipliği yapan Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet, kısa bir selamlama konuşması yaptı. Bulgaristan Türklerinin başkenti olan Kırcaali’de böylesine güzel bir etkinlik gerçekleştiren TYB’ye tüm Bulgaristan Türkleri adına teşekkürlerini sunan Ahmet, şunları ifade etti: “Kırcaali’ye hoş geldiniz! Umarım bugün, yarın da Filibe’de bizim bölgemizi az da olsa tanıma fırsatı bulursunuz. Bizler de bu akşam Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen ve bölgemizden katılan şair ve yazar kardeşlerimizin yapıtlarını ve ardından Dostlar Saz Grubu’nda yer alan müzisyenlerinin vereceği mini konserle burada bugünkü etkinliğimizi tamamlayacağız. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun!”.

Programın açılış konuşmasını yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB’nin kuruluşunun 40. yılı faaliyetleri kapsamında Türkiye’de ulusal ve uluslararası düzeyde farklı kültürel etkinlikler düzenlediklerini belirtti. Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, şöyle konuştu: “Bu etkinlikler içerisinde bizim için belki de en anlamlı, en kıymetli ve en değerli faaliyetimiz, sınırlarımız dışına çıkarak, icra edeceğimiz ilk edebiyat etkinliğimiz Kırcaali’de gerçekleşiyor. Bu anlamda bizim için bugün burası ayrı bir öneme sahip. Evladı-ı Fatihan’ın izinden gideceğimiz bu kültür yolculuğunun ilk durağı burası. Burada gerçekten çok sıcak bir karşılama gösterdi dostlarımız, kardeşlerimiz. Bu yolculuk boyunca ülkemizin birçok farklı yerinden bize eşlik eden 40 şair, yazar, gazeteci, ilim adamı dostlarımızla bu kültür seferimizi 10 gün boyunca sürdüreceğiz. Tabii ki, bu etkinliğin Türkiye açısından önemi buradaki kardeşlerimizin, soydaş, dindaş yazarların, şairlerin, ilim adamlarının düşüncelerini, fikirlerini alacağız. Ziyaretlerle bu kültürel işbirliğini, kültürel diplomasiyi artırmaya çalışacağız. Ben de faaliyetimizin, hayırlara vesile olmasını, bereketli geçmesini temenni ediyorum. Şimdiden bugün burada katkı sunacak tüm şair yazar ilim ehline hürmetlerimi sunuyorum. Bize de ev sahipliği yaptığı için bu mekanın sahipleri derneklerimize de gönülden şükranlarımı sunuyorum. Hepinize saygılar sunuyorum!”.

Konuşmalardan sonra sahne alan yazar Aykut Ertuğrul, “Dünyanın En Acıklı Hikayesi” adlı eserini seslendirdi. Ardından gerçekleştirilen şiir dinletisinde Erzurum’dan Hanefi İspirli, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Mehmet Kurtoğlu, Urfa’dan Mehmet Sarmış, TYB Genel Sekreteri Muhammet Enes Kala, Kırcaali bölgesinden Aysun Ramadan, İsmet İsmail, Nevin Sadıkova, Resmiye Mümün ve Şefika Refik ve Haskovo (Hasköy) bölgesinden Bayram Kuşku yer aldılar.

Program, Kırcaali Dostlar Saz Grubu’nun verdiği konserle devam etti. Sanatçılar, konukları yöresel türkülerin yanı sıra “Urfa’nın Etrafı Dumanlı Dağlar” türküsü ve Ankara yöresine ait “Aman Karpuz Kestim Yiyen Yok” türküsü ile selamladılar.

Ardından Programa ev sahipliği yapan Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet’e TYB tarafından bir tablo ve Türkçe sözlük hediye edildi.

Kırcaali Türk Edebiyat Gecesi programı toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.
Kırcaali’deki etkinlikten önce sanatçılar, bölgenin en eski tarihi camisi olan Yedikızlar Camisini ve Bulgaristan Türklerinin meşalesi şair Nuri Turgut Adalı’nın doğup büyüdüğü Kirkovo’nun (Kızılağaç) Ostrovets (Adaköy) köyünde bulunan mezarını ziyaret ederek, dua ettiler.

 

Resmiye Mümin, Kırcaali Haber

Reklamlar