Tütün Üreticileri Milli Derneği, Avrupa Birliği’nin oylamaya sunduğu tütün ürünlerine yönelik direktifi öne sürerek Tarım ve Gıdalar Bakanı Prof. Dimitır Grekov’a bir açık mektup gönderdi. tutunTütün üreticileri derneğine göre, AB’nin onayladığı direktif, bir yandan Bulgaristan için önemli sayılan sorunları çözerken, diğer yandan ise bazı kilit noktalara çözüm getirmiyor. Kabul edilen dirketif gereğince, tütün ürünlerinde kullanılan bütün katkı maddelerine izin veriliyor. Medyalara gönderdikleri açık mektupta ise, tütün üreticileri bunun aslında bir yasaklama olduğunu öne sürüyor.

Tütün üreticilerinin asıl tepkisini çeken şey, tütün ürünlerinde bulundurulmasına izin verilen maddeleri içeren “olumlu liste”dir. Bu listenin, tütün ürünlerini daha cazip hale getirmek amacıyla kullanılan katkı maddelerinin sınırlandırılmasıyla ilgili kabul edildiği, tütün ürünlerinde sadece temel maddelerin kullanılabileceği (şeker gibi) öne sürüldü. Geri kalan bütün maddeler için tütün imal edenlerin Avrupa Komisyonu’na başvurmaları gerekecek.

Dolayısıyla, “olumlu liste” üretimde kullanılabilecek olan katkı maddelerini düzenlemekle birlikte, bunların kullanılmasıyla ilgili şartları da düzene koyuyor. Ne var ki, Tütün Üreticileri Milli Derneği’ne göre söz konusu liste gerçekte yürürlükte değil. Derneğin yayınladığı mektupta, “Bu listeyle ilgili ilk sorun, listeyi hiç kimsenin görmemiş olmasıdır, böyle bir liste yok ve Avrupa Komisyonu bunu yeni yeni yapmaya başlaması gerekiyor. Avrupa Parlamentosu, bazı katkı maddelerinin hiç onaylanamayacağını ve müsaade edilen maddelerin listesine alınamayacağını belirtti. Yani bu maddeler tütün ürünleri için tamamen yasaktır.” cümlelerine yer verdi.
Temel sorun şu ki, söz konusu sınırlandırmaların işlenmesi sürecinde daha çok katkı maddesini gerektiren Oryantal tütünü etkileyecek olmasıdır. Direktifin kabul edilmesi durumunda bütün bu maddeler yasaklanacak. Bu da Oryantal ve Bırley türünden olan tütünlere karşı talebi azaltacak. Dolayısıyla, tütün üreticilerinin temel geçim kaynağı ciddi anlamda riske atılmış olacak.

 

Zaman BG

Reklamlar