45. Halk Meclisi seçimleri, Türkiye’de kurulan 35 seçim sandığında saat 7.00’de başladı.

21 bin Bulgaristan vatandaşı oy hakkını uygulamak istediğine dair önceden beyanname doldurdu.

Seçmen sayısının büyük olduğu İstanbul, Bursa ve Çorlu’da uzun kuyrukların oluşması bekleniyor.

BNR muhabiri Tonya Dimitrova’nın aktardıu gibi Türkiye’de seçim günü yurt dışında oy hakkını uygulayan her Bulgaristan vatandaşının doldurması gereken beyannamelerle ilgili kaos ve skandallarla başladı.

Avcılar’daki seçim sandığında beyannamelerini online doldurmayan seçmenlerin bunu nerede yapacaklarına dair sandık kurulu toplantısının yapılması gerekliliği oluştu.

4 “evet” ve 3 “hayır” oyu ile beyannamelerin önceden doldurulması sandık kurulu üyeleri önünde ise sadece imza atılmasına ilişkin karar alındı.

Kararın alınmasından dakikalar sonra seçim sandığına taraftarların gelmesi üzerine yeni toplantı yapılarak beyannamelerin seçim sandığı yerinde doldurulması kararlaştırıldı.

Bu durum seçmen kuyruğunun uzamasına ve gerginliğin oluşmasına yol açtı.Bulgaristan pasaportu bulunan vatandaşlar için Türkiye’de uygulanan sokağa çıkma yasağı geçerli değil. Ülkedeki Bulgaristan vatandaşları Türk polisi tarafından korunan seçim sandıklarına serbestçe gidebiliyorlar.

Bu seçimlerde ilk defa Bulgaristan göçmenleri beyannamelerini önceden olduğu gibi sandık yerinde de doldurabiliyorlar.

Bu sefer seçimlerden dolayı toplu halde Bulgaristan’a seyahat edenler yok.

Yurt dışında kurulan seçim sandıkları arasında seçmen katılım oranının Türkiye’de en büyük olması geleneğinin bu seçimlerde devam edip etmeyeceği merak konusu.

BNR

Reklamlar