Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaretin kolaylıkla 10 milyar dolara çıkabileceğini ancak bunun yolunun sınıra tel örgü çekmek bulunmadığı belirtti.

Büyükelçi Gökçe, Bulgaristan ulusal televizyonu BNT’ye yapmış olduğu açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkileri gözden geçirildi. Gökçe, Bulgaristan’ın 25 senelik demokratik döneminde gelişen ikiIi ekonomik ve ticari ilişkilerinin yanında kültür ve turizm alanında pozitif gelişmeler bulunduğunu, yatırımların arttığını bildirdi.

Karşılıklı alış-veriş hacminin beş milyar dolara ulaştığını, birkaç yıl içinde rahatlıkla 10 milyar dolara ulaşabileceğini vurgulayan Gökçe, ” Şayet bunun yolu sınıra tel örgü çekmek değil” diye belirtti.

Bulgaristan-Türkiye sınırının bir bölümünde 30 kilometrelik tel örgü çekildiğini anımsatan Gökçe, bunun Bulgaristan tarafından yapımı hususunda önceki sene yürütülen görüşmelere bizzat katıldığını belirtti. Süleyman Gökçe, şu şekilde açıkladı:

“Çitin sınırlı bir kısımda olması ve kalıcı olmaması koşulu ile Türkiye bunu itiraf etti. Bulgaristan’ın tüm sınırına çit çekileceğine dair bir hoşgörü yoktu. Bir hafta evvel Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. sene dönümü kutlandı. 2014 senesinde iki ülke arasında çit çekerek, duvar örerek değil, işbirliği yaparak ilişkiler gelişir.”

Büyükelçi Gökçe, Bulgaristan’da bulunan bazı iddiaların aksine iki ülke arasındaki sınırın Türkiye tarafından ülkeye teröristlerin girmediğinin de altını çizdi.

Reklamlar