Sevgili Okurlar,

“Türk Yolu” dergisi ile yeni bir çalışma başlatan, sevgili dostum Rafet Ulutürk, durmak bilmeyen, azimli çalışmalara imza atmaya devam ediyor..
Gerçekten tebrik ederim..
“Bizim de çorbada tuzumuz olsun” diye mesaj gönderdi..
Kayıtsız kalmak mümkün mü?
“Türk Yolu” eski “İpek Yolu” da demektir..Aslında bu yolun yolcuları bugünlerde yine Türkler..
Altay dağlarından, Ağrı’ya,Toroslara, buradan Alplere ve daha sonra Avrupa içlerine,başkentlerine kadar uzanan “Türk Yolu” bana, ayrıca Avrupalı Türklerin izin mevsimi akın, akın tatile, hasret için kucaklaşmaya koştukları “izin yolunu” hatırlattı..
Avrupa başkentlerinden kopup, birbirinden lüks otomobillerle vatana akın edenler, bize aynı zamanda eski akıncıları da hatırlatır..
Hani o dizelerde olduğu gibi;
“Aktolgalı beylerbeyi paykırdı ilerle,
Bir yaz günü geçtik,Tuna’dan kafilelerle..”
Aynen öyle..
Ne kadar hüzünlensek de Tuna üzerinden geçip, eski Yugoslavya topraklarına, Atilla’nın destanlar yazdırdığı çağları hatırlamak, ona selam çakmak, oradan Viyana bozgunu içinde ahlar, vahlar yakmak üzüntülerini bir bilseniz..
İnsanın gerçekten içi sızılıyor..
O topraklarda kalan soydaşlarımızın bizlere el sallamaları, türküler yakmaları, dünün despot anlayışlarının yıkılması ve buluşmalarımızın sevinci, hazzı şimdilerde daha bir başka.. Bu yıl elbette Korona salgını nedeni ile izin yoluna çıkacakların sayısı hakkında bir bilgi vermek mümkün değil.. Ama herhalukarda, Londra, Amsterdam, Kopenhag, Paris, Brüksel, Hamburg, Berlin, Köln, Frnakfurt, Münih ve diğer kentlerden yola çıkanlar Avusturya ve Macaristan, hatta Romanyaüzerinden yola devam edecekler..Belgrad buluşması ve sonra Niş üzerinden Balkan topraklarına el sallayarak, Türkiye’ye ulaşılacağı gibi, Bulgaristan ve Romanya üzerinden gelenleri, serhat kentimiz Edirne buluşturacaktır.. Bu güzellikleri defalarca yaşamış biri olarak, sizlere anlatacaklarımız çok..
Ama bu yolun Türkiye’de son bulmadığını, taa Nahcivan’a, Azerbaycan’a, oradan Özbek, Türkmen, Kırgız ve Kazak ellerine uzandığını da paylaşmadan geçmeyelim..
Türk Yolu bir harita ile bizi selamladı..
Biz Avrupa’da yaşayan Türkler, izin yolu, Avrupa’dan ana vatana Türk Yolu haritalaranı çok paylaştık.. Bu yollarda, Türk Bayrağı dalgalandıranlara ve yurtdışında Türk Kültürünü yaşayan ve yaşatanlara selamlar olsun.. Şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun… Başarılar dileriz…

Yusuf Cinal
İnter-Media Bruxelles
Yayınları Yönetmeni.

Reklamlar