11 Haziran 2019 tarihinde Filibe kentinde Türkiye’nin önde gelen güzel sanatlar üniversitelerinde görevli öğretim üyeleri ve onların yetiştirdiği ressamların eserlerinin sergilendiği 3.Bulgaristan Evrensel Dostluk Sergisi’nin açılışı yapıldı. Hristo Botev Kültür Evi fuayesinde açılan sergide İstanbul Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve İstanbul Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nde görevli profesörlerin, öğretim üyelerinin ve bu üniversitelerden mezun olan ressamların eserleri sergilendi. 3.Bulgaristan Evrensel Dostluk Sergisi’nin de küratörlüğünü yapan ressam Rafiye Karaca ayrıca kendi eserleriyle sergide yer aldı. Filibe Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı Savina Petkova’nın onursal himayesinde düzenlenen sergi yoğun ilgi gördü.

Serginin açılış töreninde çok sayıdaki konuklar arasında Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Muavin Konsolos Volkan Bozkurt Tanyıldız, Filibe Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Angel İvanov, Filibe Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kültür Mirası Şube Müdürü Nina Dimovska, Filibe Ressamlar Derneği Başkanı Snejana Furnadjieva, heykeltraş Tsvyatko Siromaşki, sanatçı ve Balkan Köprüleri Mozaik Projesinin organizatörü Krum Şarankov, Savov Galerisi sahibi Bojidar Savov, Filibe Büyükşehir Belediyesi Halk Toplum Merkezleri Birliği Başkanı Saşka Gıdeleva, Filibe Evmolpeya Kız Korosu Müdürü Ganka Yankova ve Kırcaali, Haskovo (Hasköy) ve Filibe şehirlerinden katılan başka sanat dostları yer aldı.

Görevi icabı Filibe dışında bulunduğu için serginin açılışına katılamayan Filibe Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı Savina Petkova adına Prof. Dr.Ahmet Özol’a, Prof.Dr Basri Erdem’e, Zülal Karlıova’ya ve Rafiye Karaca’ya birer onur plaketi verildi.

Plaketleri takdim eden Belediye Meclis Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Angel İvanov, “Sanat sınır tanımaz, sınırlama tanımaz, sanat farklı etnik kökene ve dine sahip milletlere mensup insanları birleştiren otantik bir duygu dünyasıdır. Bugünkü sergi, sanatın bizi birbirimize daha da yakınlaştıran evrensel bir dil olduğu yadsınamaz gerçeğine bir örnektir” dedi.

Filibe Büyükşehir Belediye Başkanı Müh. İvan Totev adına selamlama konuşması yapan Belediye Kültür ve Kültür Mirası Şube Müdürü Nina Dimovska katılımcılara 2019 Avrupa Kültür Başkenti programı kapsamında düzenlenen etkinliklerin kentte yarattığı atmosferden bahsetti. Dimovska, Bulgaristan Evrensel Dostluk Sergisi’nde yer verilen muhteşem eserlerinden dolayı Türk ressamlarını tebrik ederek, kentteki ve bölgedeki turistik yerlerin ziyaretini de içeren Filibe ziyareti sırasında unutulmaz anlar yaşamalarını ve yeni projeleri ve yeni bir Bulgaristan Evrensel Dostluk Sergisi’nde yer alacak eserleri için ilham almalarını diledi.

Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, eserleriyle Filibe’ye konuk olan soydaşlarını sıcak ve içten selamladı. Gözle görülür biçimde heyecanlanan Türk ressamları, serginin açılışından sonra bir saat boyunca Başkonsolos ile sohbet eymeye devam ettiler ve onunla hatıra fotoğrafi çektirdiler. Filibe Ressamlar Derneği ile Türk ressamları arasında mükemmel işbirliğinin ve ortak projelerin temelini oluşturan önceki iki sergide olduğu gibi Filibe’den sonra 3. Evrensel Dostluk Sergisi başka Avrupa ülkelerinde de sergilenecek.

Küratörlüğünü Rafiye Karaca, koordinatörlüğünü Serdar Karaca, asistantanlığını ise Cansu Karaca’nın yaptığı 3. Bulgaristan Evrensel Dostluk Resim Sergisi’ne eserleri ile katılan sanatçıların isimleri şöyledir: Prof. Dr.Ahmet Özol, Prof. Dr.Basri Erdem, Prof . Dr.Gülsün Parlar, Prof. Dr. Erol Özden, Dr. Ethem Baymak, Doç.Dalila Özbay, Gülseren Sönmez, Aynur Akgül, Aynur Ocak Gündoğan, Aysel Kul, Ayşe Delier, Ayşegül Akman, Bensen Ünlüoğlu, Bersen Özkan, Cahide Topaloğlu, Esen Elderoğlu Tüneri, Feyza Zeybek, Gülçin Alpay, Güler Özcan, Günseli Yetkin, Hatice Erbaş, Hürriyet Gökbayır, Hüseyin Sartaş, Meryem Balcı, Mukadder Oyanık, Münü Durukan, Nergiz Dirlik, Nesrin Ertaş, Nilüfer Batmanoğlu, Nurten Füsun Altınsoy, Pervin Bülbül, Sabiha Uzunoğlu, Şükran Çizmecioğlu, Yurdanur Gözcü, Zekiye Tellioğlu, Zülal Karlıova ve Rafiye Karaca.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar