Yoğurt Bulgaristan’ın tescilli ürünlerinden biridir. Uzak Japonya bşle Bulgaristan’ı yoğurduyla keşfetti. Tokyo’da 1972 yılından beri Bulgar lisansıyla yoğurt üretiliyor. Bulgar Devlet Yoğurt İşletmesi El Bi Bulgaricum şirketinden ithal ettiği teknolojiyle Japonya’da 200 bin ton yoğurt üretiliyor. Japonlar yoğurdu günlük mönülerinde yer alan ve uzun yaşam sırrı olarak algılanan bir gıda olarak kullanıyor.  

trin-kasabasi-yogurt-bayramiJaponlar çok meraklı ve ilgili millet. Kazanlık’ta Gül Bayramı ardından, Yoğurt Bayramını da anladılar ve hemen benimsediler.

Yoğurt Bayramı geleneksel olarak her sene Trın kasabası ve civar köylerinde yapılıyor. Studen İzvor köyü de yoğurduya ünlü. Lactobacilikus Bulgaricus sütlü ekşi bakteriyi bulan mikrobiyolog da bu köyden olan doktor Stamen Grigorov.

Doktor Grigorov’un maya buluşu ülkemizi dünyada ününü yaydı. Şimdi onun adını taşıyan bir vakıf kuruldu ve Yoğurt Bayramlarını onlar organize ediyor. Yuliya Grigorova, bu seneki festivali anlattı:

“Bayram günleri dahilinde süt ve süt ürünlerini, değişik yoğurtları tanıtmayı amaçlıyoruz. Ev yapımı ürünler sergileniyor ve onların sanayi üretimi olanlardan farkı ortaya çıkarılıyor. Çiftçi Evinde Yoğurt ve sütlü mamüller yarışması yapıyoruz. Trın’dan insanlar katılıyor. İleride daha farklı yerlerden de katılımcılara yer vereceğiz”.

Belki bayramımızı Ulusal Yoğurt Festivaline dönüştüreceğiz, diyor Grigorova. Koyun sütü, inek, keçi sütünden ürünler, kokulu peynirler, kaşkaval türleri ve benzeri sütlü mamüller Trın çiftçilerini bayram sergisine getirdi. Bulgar süt üreticisi şirketler de son model mamüllerini sergileme fırsatı buluyor.

Bulgar yoğurdunun özelliği nedir?

“Bulgar yoğurdundaki lactobacilicus mayasında santimetre küpte 8 milyondan fazla oranda yoğurt bakterisi var. Bulgar yoğurdunu ekşi yapan da budur. “Doktor Stamen Grigorov” vakfı Bulgar yoğurdunun popülarize edilmesi için başka girişimler de öngörüyor. Sırbistan’dan meslektaşlarıyla beraber iki ülke sınırlarından geçecek bir eko yol hazırlanacak. Sınırın her iki tarafında yoğurt tanıtılacak. Yoğurt Müzesi Studen izvor köyünden başlayacak, Bulgar ve Sırp çiftliklerinden geçecek, farklı tatlar denenecek, işlemler izlenecek ve yoğurt yolu Niş’e kadar uzayacak. Ekim ayında Bulgar yoğurt üreticileri bir Sırp firmasının organize ettiği Peynir Bayramına katılacak.

 

 

BNR – Türkçesi. Sevda Dükkancı

Reklamlar