Bulgaristan vatandaşları 1 Temmuz’da “ doğan günün yüksekliği ve güzel güneş ile”(July Morning, Uriah Heep) uyanmak yerine, kara bulutlar, soğuk ile ısı ve elektrik fiyatında zam haberi ile uyandılar. Bazıları için yeni fiyatlar panik neden değil, fakat  cebindeki kuruşları sayan ve adeta hayatta kalma mücadelesi yürüten birçok vatandaş için bu yeni bir kaygı nedeni.enerji-zam

Kalorifer fiyatının yükselmesi aşamalı olarak oldu ve insanlar hazırlıklı idi, oysa elektirk zammı ani ve beklenmedik bir tatsızlık oldu.Oreşarski hükümetinin elektrik fiyatlarını sabit bırakma sözlerine rağmen, kabinenin istifasını sunacağı belli olduktan sonra, Devlet Enerji Düzenleme Kurumu fiyatları yükseltme kararı aldı.

Enerji dağıtım şirketlerine göre farklı fiyatlar oluştu. Batı Bulgaristan’da CHEZ şirketi en yüksek zammı yaptı- %3. “Energo-Pro” elektrik kullanıcıları %1 daha fazla para ödeyecek. EVN müşterileri % 1’den az zam ödeyecek. Onlar şanslı sayılır. En pahalı elektriği Kuzeydoğu Bulgaristan’da ödeyecekler. Haneler için zam %3 iken, küçük çaplı şirket ve işletmelerin elektriği % 8.34- % 29.11’e kadar yükselecek. Doğalgaz fiyatı düşse de kalorifer, yani merkezi ısı fiyatları da artacak.Bulgar vatandaşları bazı internet forumlarında “Kış protestolarımız hayırlı, uğurlu olsun”, “Kış aylarında yine meydandayız”, “Yoksulluk bizi birleştirdi ve yine meydanlara dökecek” türünden isyan ve protesto uyarıları geliyor.

Sokakta insanlarla yaptığımız ankette herkes şikayetçi ve isyan ediyor:

“Bittik biz. Ne yapacağız bu durumda, diyor 60 yaşlarında bir erkek. “Bizi çok kötü etkileyecek” diyor genç bir kadın. “Çocuklarım, ailem, geçimim, beslenmemiz, diğer faturları- nasıl ödeyeceğimizi bilmiyorum”.

Zamlar küçük de olsa, bunu iyiye alamet olmadığını düşünüyor halk.

“Çok kötü. Bu bütçemi sarsacak bir olay. Artık en temel ihtiyaçları bile almakta zorlanıyorum. İnsanlar da tüketimi daraltıyor, dedi genç bir kadın. “Çok iyi gelecek bu karar bana, çok mutluyum” diyor alaylı bir tonla orta yaşlı adam. Dört seneden beri işsizim, biryerden para yok. Fiyatlar zamlansın, emekli yaşı arttırılsın, biz de ölüme mahküm edilelim”… diyor ve yüzbinlerce vatandaşın kaygılarını dile getiriyor.

 

 

BNR – Türkçesi. Sevda Dükkancı

Reklamlar