Meclis Genel Kurulunda ikinci okumada Sigorta Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi. Değişikliklere göre trafik kazasında ölenlerin yakın olmayan akrabalarına ödenen tazminatta 5 000 leva üst sınır uygulanacak.

Kardeşler, kız kardeşler, büyükanne ve büyükbabalar ve kurbanla uzun süreli duygusal bir bağlantıyı kanıtlayabilecek herkes yakın aile çevresi olmayan akrabalar olarak kabul edilecektir. Evlat edinen ebeveynler veya diğer çocuk yetiştiren aileler de dahil olmak üzere eşler, çocuklar ve ebeveynler için şu anda olduğu gibi maddi veya manevi zarara yönelik tazminatta sınır olmayacaktır.

Bulgaristan Sigortacıları Birliği’nin Yüksek Temyiz Mahkemesi’nin 21 Haziran 2018 tarihli bir kararından dolayı yasal değişiklikler kabul edilmemesi halinde şirketlerin iflasına veya zorunlu trafik sigortasının 1000 levaya yükseltilmesine yol açacağını açıklaması bu tavan uygulaması kararını gerektirdi. Mahkeme kararı, bir trafik kazasında hayatını kaybeden bir kişinin ölümünün verdiği manevi zararlardan dolayı tazminat alma hakkı olan akraba sayısını artırdı.

Dün Meclis Bütçe Komisyonu toplantısında Mali Denetim Komisyonu, sigorta şirketlerinin finans sıkıntısı çektiklerine ilişkin söylemlerinin çok abartılı olduğunu gösteren veriler sundu.

İktidardakiler, zorunlu trafik sigortası maliyetinde bir artış olmasını önlemek için tazminat konusunda tavan uygulanmasında ısrar ettiler. Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Milletvekili Penço Milkov, Meclis Genel Kurulu toplantısında kanun tasarısının görüşüldüğü sırada Bütçe Komisyonu Başkanı Menda Stoyanova ile kavgaya girdi.

Milkov, tasarının sadece sigortacıların çıkarlarını koruduğuna dikkat çekti. Milletvekili, ”Denge yok edildi. Tazminat miktarının belirleme meselesinin mahkemenin dışına taşınması, bu tavanın belirlenmesi ve bir metodolojinin belirlenmesi vatandaşların haklarının ihlal edilmesinin yanı sıra mahkemenin bağımsızlığını ve binlerce yıllık geçmişi olan yetkilerini de ihlal etmektedir” dedi.

Bulgaristan’ın Geleceği için Vatandaşlar (GERB) partisinden Menda Stoyanova, “Mesela Almanya manevi tazminat ödemiyor. Ve Avrupa’da manevi tazminat olarak ödenen ortalama miktar 25 000 – 30 000 avrodur. Bulgaristan’da son beş yılda ortalama miktar 50 000 avro ve bu miktar artıyor” diye cevap verdi.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) kanun tasarısını destekledi.

Koalisyon hükümetinde yer alan Ataka partisi, sürpriz olarak tazminatta üst sınır uygulanmasına yönelik öneriye karşı çıktı, ama buna rağmen öneri nihai olarak kabul edildi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar