Sağ görüşlü Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar (DSB), Evet, Bulgaristan ve Yeşiller Partisinin yer aldığı Demokratik Bulgaristan Birliği’nden yapılan açıklamada DSB’den seçilen Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu Milletvekili Svetoslav Malinov’un AB Komisyonu’na yönelttiği Belene Nükleer Enerji Santrali’nin inşaatı ile ilgili sorularına verilen cevaplardan Belene Nükleer Enerji Santrali’nin inşaatına ilişkin projenin gerçekleştirilemeyeceği anlaşıldığı kaydedildi.

Malinov, Eylül ayında Avrupa Komisyonuna iki soru yöneltti. Birinci soru, iktidardakilerin Belene Nükleer Enerji Santrali’nin inşaatına ilişkin projeyi yeniden başlatma kararı, ikincisi Fukuşima Nükleer Enerji Santrali’ndeki kazadan sonra kabul edilen AB’de nükleer santrallerin inşası için yeni şartlarla ilgilidir.

Her iki soruya da Avrupa Komisyonundan yazılı cevap geldi.

Cevap mektubunda, ”Belene Nükleer Enerji Santrali’nin inşaatına ilişkin projenin 2018 yılında yeniden başlatılması, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (EURATOM) Antlaşması’nın 41.maddesine göre yeni bir projenin başlatılması anlamına gelmektedir” diye kaydedildi.

Bu, projenin AB kurallarına uyumu konusunda yeniden görüş beyan edeceği anlamına gelir.

Avrupa Komisyonu mektubunda nükleer güvenliğe ve vatandaşların korunmasına büyük önem verdiğini vurguluyor. Komisyon, Fukuşima kazasından sonra AB mevzuatının daha yüksek düzeyde nükleer enerji güvenliği sağlamak için ve özellikle depremler de dahil olmak üzere doğal afetlerin değerlendirilmesiyle ilgili olan kısmının değiştirildiğini hatırlatmaktadır.

DSB AP Milletvekili, ”Bu demektir ki hükümetin şu anda aradığı yeni yatırımcıların, şu anda Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmayan bir projeye katılmayı kabul etmeleri ve Fukuşima kazasından sonra projenin katı AB kriterlerine göre değerlendirilmesi gerekecektir. Bu maceraya katılacak yatırımcı yok. Belene Nükleer Enerji Santrali hiçbir zaman inşa edilmeyecek, ama Bulgarlarsan vatandaşlarından yeni para çalma şansı hala var. Belene Nükleer Enerji Santrali, ölü bir projedir. Bulgaristan’ın Geleceği için Vatandaşlar (GERB) partisi neden bu projeyi çöpe atmayı reddediyor?” diye soru yöneltti.

Avrupa Parlamentosu’nda Bulgaristan hükümetine cevap verdiği mektubu için imza toplanıyor. Mektupta 1977 yılında meydana gelen merkez üssü Sviştov olan depremde 120’den fazla insanın hayatını kaybettiği ve Tuna boyundaki Sviştov ve civar köylerde birçok binanın yıkıldığı anımsatıldı.

Demokratik Bulgaristan Birliği, Borisov hükümetini projeyle ilgili yeni giderlerin yapılmasına ve devlet bütçesinden harcama yapılmasına yol açabilecek tüm çalışmaları durdurması konusunda uyardı.

Demokratik Bulgaristan Birliği, “Belene artık kapalı bir sayfadır. Borisov’un enerji mafyasının cebini doldurmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Avrupa Komisyonu, Belene Nükleer Enerji Santrali’nin inşaatına ilişkin proje hakkındaki son resmi görüşünü Aralık 2007’de açıkladı. Daha sonra Mart 2012 tarihli bir kararla Ulusal Meclis, aşağıdakileri esas alarak tesisin inşaatını durdurdu: yüksek güvenlik standartlarının sadece en ileri teknolojilerle garanti edilebileceğine olan inancı; Belene sahasında sismik tehlikenin var oluşu ve devlet bütçesinin ekonomik verimliliği kanıtlanmamış bir projeye fon sağlamasının mümkün olmaması. Buna rağmen Haziran 2018’de hükümet, stratejik bir yatırımcı ile birlikte Belene Nükleer Enerji Santrali’nin inşa edilmesine yönelik imkanları araştırmak için yeni bir karar aldı.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar