Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Romanya‘da “3. Uluslararası Kültürel Çok Seslilik: Dünyada Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti Konferansı’nın” gerçekleştirildiği bildirildi.

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Romanya‘da Köstence Ovidius Üniversitesi veRomanya Demokrat Türk Birliğinin organizasyonu ile “3. Uluslararası Kültürel Çok Seslilik: Dünyada Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti Konferansı” düzenlendi.

TİKA’nın desteğiyle düzenlenen konferansa Romanya, Türkiye, Kosova, Makedonya,Moldova, Kırım, Azerbaycan ve Bulgaristan‘dan 60’ın üzerinde akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılarak konuya disiplinler arası yaklaşımlarıyla katkıda bulundu.

Konferansta söz alan Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sorin Rugina, uluslararası yaklaşımların üniversitelerindeki öğrenciler ve programlarla kendisini gösterdiğini söyledi. Rugina, bu uluslararası ve çok kültürlü ortamda bölgenin önemli, tarihi topluluk ve dillerinden olan Türkler ve Türkçe ile ilgili bir akademik programa evsahipliği yapmaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi.

Ovidius Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Cristinac Tamaş yaptığı konuşmada, fakültelerindeki Türkçe programının öneminden söz ederek bir ay önce TİKA tarafından donanım desteğinde bulunulan Mehmet Akif Ersoy Türkçe Sınıfı’nın açılmasının ardından bu konferansa da TİKA’nın verdiği desteğin ve iki kurum arasındaki işbirliğinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Türkiye‘nin Köstence Başkonsolosu Ali Bozçalışkan, Türkçenin ve bölgede yaşayan Oğuz ve Kırım Tatar Türklerinin, Türk-Rumen ilişkilerinde gördüğü önemli köprü görevini vurgulayarak nitelikli akademik çalışmaların bu köprü görevini sürekli kılacağını söyledi.

Konferansa katılan TİKA Bükreş Program Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan, TİKA’nınRomanya‘daki akademik ve eğitim çalışmalarına verdiği desteğin devam edeceğini, Ovidius Üniversitesiyle yapılan işbirliğinin sürmesini arzuladıklarını kaydetti.

Öte yandan, konferansın bildiri kitabının TİKA’nın desteğiyle 2016 yılında basılması düşünülüyor.

Reklamlar