BGSAM

Tarih: 29 Nisan 2017

Konu: Rusya’nın tırmanan etkisi Bulgaristan için en büyük risktir.

İvan Kostov

Bulgaristan Başbakanı /1997 -2001) İvan Kostov’la söyleşi:

Rusya’nın Bulgaristan etkisinin giderek yayılması hepimiz için en büyük risk oluşturuyor.” Bu sözler, Bulgaristan eski başbakanı ve Analiz ve Risk Yönetim Merkezi Başkanı İvan Kostov’a aittir.

Bulgaristan’da en çok dinlenen “Darik” radyoda konuşan eski başbakan, bizi tehdit eden riskle ilgili  22 Mart seçim kampanyasından örnekler verdi.

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) seçim kampanyasında kendisini Rus çıkarlarının ülkemizdeki savunucusu ilan etti. Bu da muhtemelen seçmenlerin bir kısmını BSP’den itti.”

Kimse hiçbir konuda hiç bir şey yapmasa bile riskin var olduğuna değinen Kostov, “İngiltere ve Çek Cumhuriyeti de aralarında olan birçok devlet, propaganda savaşından kurtulmak için önlem alıyorlar.” Dedi.

Türkiye’deki başarılı geçen ve Başkan Erdoğan’ın yetkilerini arttıran, referandumdan sonra durum değişikliği yaşandığına işaret eden Kostov, “Tayyib Erdoğan’ın temel hedefinin ne olduğunu Avrupa henüz anlayamadı,” dedi.

O, Avrupa’daki Müslüman toplulukların temsilciliğini üstlenmek T.C. Başkanı R.T. Erdoğan’ın temel hedeflerinden biridir, diye konuştu. Erdoğan bu topluluklara kendi siyasi partilerini kurmaları çağrısında bulundu. Bu davet, Hollanda’da duyulduğunda çatılmalı durum meydana geldi, dedi.Erdoğan, Avrupa ülkelerinin hepsinde Bulgaristan’daki Hak ve Özgürlükler Hareketleri’ne benzer partiler oluşturmak istiyor dedikten sonra ise, Makedonya kriziyle şu görüşleri açıkladı:

“Makedonya’da iki eğilim yüzleşmiştir. Birisi, Avrupa Birliğine girmeye hazırlanırken, liberal demokrasi örneklemelere göre, ülkenin demokratikleşmesini sağlamak, yani NATO-cu eğilimidir. İkinci eğilim ise, Rusya’nındır. Son derece başarısız genişleme ve entegre etme siyasetine örnek olarak Makedonya’daki bölünmüşlüğü ayakta tutuluyor.

İki resmi dilli bir Makedonya’nın Bulgaristan için tehlike oluşturup oluşturmadığı sorusuna yanıt veren Kostov, “konu çok ciddi delillere dayandırılarak analiz edilmelidir”, dedi.

Büyük Arnavutluk bir hayaldir. Sınırlar değiştirilemez. Bu, ancak bir Rus propagandasıdır.” Gibi cümleler kuran eski Bulgar Başbakanı, “bu fikirler, Rusya için çalışan bazı Bulgar analiz merkezlerinin ürünüdür” dedi.

Avrupa Birliğinin Bulgaristan Başkanlığı döneminde, Makedonya’nın AB’ye üye alınması sorununun masaya yatırılmasını ise “erken olur” diyerek yanıtlayan İv. Kostov

şunları söyledi: Dış siyaset problemlerini beraberinde götürmeden NATO ve AB’ye üye olan Bulgaristan, kurban ve ödünler vermek zorunda kalmıştır.” Kostav’a göre, Batı Balkan ülkeleri kendi dış siyaset sorunlarını çözmeden NATO ve AB üyesi olamaz.

ABD Cumhurbaşkanı Donald Trum’ın ilk 100 gününü değerlendiren eski Bulgar başbakanı Kostov “doğru yönde gidiyor” dedi.

Faktor.bg.

Reklamlar