Bulgaristan’da Halk Aydınları Günü ve Bulgar Gazeteciliği Günü olarak kutlanan 1 Kasım’da Kırcaali ve şehrin, Bulgaristan ve Balkanlar tarihindeki yerini anlatan bir kitap çıktı. Kitabın adı “Tarihi Haritada Kırcaali”, derleme ise gazeteci, tarihçi ve yazar Georgi Kulov tarafından hazırlandı.

Bu, Kırcaali ve bölgenin genel tarihi gelişimini en eski zamanlardan günümüze kadar izleyen 49 makale içeren bir derleme kitabıdır. Makalelerin yazarları arasında bölgeyi araştıran Prof. Nikolay Ovçarov, Prof. Todor Çerkezov, Prof. Evgeniy Daynov, Doç. Mihail İvanov, Doç. Katerina Venedikova’nın yanı sıra uzun yıllar Devlet Arşivleri Kırcaali Şube Müdürlüğü yapmış Vılço Zlatilov, İvanka Angelova, şimdiki Devlet Arşivleri Kırcaali Şube Müdürü Gergana Dimitrova ve çok sayıda kanaat önderlerinin isimleri bulunuyor. Onlar, makalelerinde yıllarca gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlatmaktadırlar.

Derlemeyi hazırlayan Georgi Kulov,”Derleme fikri, Belediye Başkanı Hasan Azis’in görevi döneminde Kırcaali’nin tarihini anlatan bir kitap basılmasını hayal ettiğini belirttiği halka açık bir etkinlikte ortaya çıktı. Tarihçilerin, bir tarih kitabı yazmak üzere bir ekip oluşturması zor bir iş olduğu için farklı yazarların makalelerini bir araya getiren bir derleme hazırlamaya karar verdik. Onlar, Kırcaali’nin tarihinde ayrı dönemler ve olaylar hakkında makale yazdılar” diye anlattı.

Makale yazarları ve derlemeci, birkaç aylık çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan bu kitabı Kırcaalilerin beğeneceğini umuyorlar. Kitabın kasım ayında kamuoyuna tanıtılması planlanıyor.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar