Geçen hafta protesto gösterisi yapan çiftlik sahipleri, bugün Yunanistan’a uzanan Kırcaali-Makas Sınır Kapısı uluslararası karayolunda yeni bir protesto yaptılar. Protestocular, yetkili makamların yasağına rağmen birkaç dakikalığına yolu trafiğe kapatmayı başardılar. “Mandıralar sütümüzü almıyor, aralarında bir kartel var” diye yakınan protestocular, Gluhar (Sağırlar) köyü yolunun ayrıldığı noktada ana yoldaki yaya geçidini sayısız kez kullanarak, polislerin düzenleme teşebbüslerine rağmen trafiği durdurdular.

Polisle protestocular arasında ciddi bir çatışma yaşanmadı.

Bugünkü protesto, onların bir haftalık süre içinde ikinci protesto eylemidir. Hayvan üreticileri, 3 sayılı yönetmeliğin iptal edilmesini ısrar etmekteler. Bu yönetmelik, hayvan başına verilen destek yerine sübvansiyon almak için bir koşul olarak üretilen sütün kanıtlanmasını gerektiriyor.

3 sayılı yönetmeliğin iptal edilmesinden başka bu defa protestocular, ayrıca üreticilerin sütünü satın almayı ve fatura vermeyi çoğunlukla reddeden mandıraların çalışmalarının sıkı bir şekilde kontrol edilmesini talep ettiler.

Hayvan üreticileri, “Böylece 3 sayılı yönetmeliğin öngördüğü üretilen süt miktarını ispatlayamıyoruz ve bundan dolayı çok az miktarda sübvansiyon alabiliyoruz” diye yakındılar.

Mandıralar arasında bir kartel olduğuna dair kanaatini dile getirdiler, ancak devletin işlerini kontrol edecek bir mekanizması olmadığını ileri sürdüler.

Protestocular, ayrıca sütün düşük fiyata alınmasından dolayı devletin litre başına kalan miktarı ödemesini ısrar ediyorlar. Bölgede bir litre sütün fiyatı 50 stotinka. Üreticiler, sütün gerçek fiyatının 70 stotinkadan fazla olduğunu söylüyorlar.

Hayvan üreticileri, ulusal protesto düzenlemek için imza toplama kampanyası başlattılar. Onlar, bunun iki hafta içinde olabileceğini düşünüyorlar. Bu zaman zarfında hayvan üreticilerinin bir dermek kurup tescil kaydını yaptıracakları anlaşıldı.

Bu arada protesto Organizasyon Komitesi temsilcilerinin dün Kırcaali İl Tarım Müdürlüğünde Tarım Bakanlığında görevli uzmanlarla görüştükleri bildirildi. Görüşmede sübvansiyon almak için bir koşul olarak süt üretiminin kanıtlanmasını düzenleyen 3 sayılı yönetmelikte değişiklikler yapılması konuşulduğu belirtildi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar