Sempozyumda konuşma yapan Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma (BAHAD)  Başkanı Şükrü Süleyman, Bulgaristan Türklerini asimile etmek için yapılan çabaları boşa çıkarmak için çalıştığını söyledi.
Süleyman, BAHAD’ın 1984-89 yıllarında Türklere ve Müslümanlara yapılan zulümlerin sorumlularının yargılanıp cezalandırılması için çalıştığını ifade etti.
Süleyman “Bulgar Komünist Partisi’nin (BKP) yöneticileriyle Polütbüro’nun üyeleri, 1989 göçünü Büyük Gezi olarak adlandırdı. O dönemde Türkler ve diğer Müslüman azınlıklar ülkeden atıldı. 1989’dan sonra da o eski iyi günlerin süreceğini, yani kovmaya devam edeceklerini sandılar. 72 günün içinde 350 binden fazla Türk ve diğer Müslümanlar ülkeden atıldı” dedi.
Süleyman, Soya Donüş Süreci olarak bilinen davayı, Eşref Kahraman önderliğinde BAHAD’ın 2003 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdığını açıkladı.
Süleyman, Güntekin Kahraman’ın tek başına yola çıkarak 1994 yılında 1984-89 yıllarında Türklere zulmedenlerin yargılanması için dava açtığını belirtti.
BAF ile birlikte dava konusunda 2003 yılından beri Avrupa kurumlarıyla irtibat halinde olduğunu söyleyen Süleyman zulümlere ilişkin bütün delilleri sundunu ve 2009 yılında çıkan monitoring raporunda çıkan yazıda taletlerinin haklı bulunduğunu ve bugün Bulgaristan’ı yönetenlerin bunu dikkate alması gerektiğini kaydetti.
Süleyman, Avrupa mahkemelerinin Bulgaristan kurumlarına baskı uygulayacak imkanı olmadığını söylediğini açıkladı.
Süleyman, eski Başsavcı Nikola Filçev’in davaya sıcak bakmadığını belirtti.
Süleyman, bu zulümlerden Bulgar halkının değil, BKP’nin birkaç yöneticisinin suçlu olduğunun altını çizdi.
1989 yılından bu yana 500 binden fazla Türkün ve Müslümanın Bulgaristan’dan ayrıldığını kaydeden Süleyman, düzenlenen sempozyumun dava etrafında halkı birleştirmesi gerektiğini belirtti.
Reklamlar