Arkeologlar, Struma otoyolunun yeni bir kısmının inşa edileceği rotanın üzerinde yapılan kazılar sonucu 1500’ün üzerinde arkeolojik buluntu keşfetti.

Bulgar Bilimler Akademisi’ndeki arkeologların çalışmaları Temmuz ayında bitmesi planlanıyor. Ardından,Blagoevgrad’dan Krupnik’e kadar olan otoyol bölümünün inşasına başlanacak. Roma İmparatorluğu dönemine ait büyük bir yerleşim yeri keşfedildi. M.S.III. yüzyıldan12 büyük yapı incelenmektedir. En değerli buluntular arasında 1000 sikke yer alıyor – bronz, birkaç gümüş ve bir altın kaplama maden para. Ayrıca 1700 yıllık sağlam bir mezarın içinde cam bardak, süslü şişe ve bez parçası bulundu.

Arkeologlara göre kalıntılar, bugün Blagoevgrad şehrinin yer aldığı eski Skaptopara yerleşim yerinin kalıntılarıdır. Dren ve Delyan köyleri arasında, MÖ 9.-8. yüzyıla kadar uzanan Erken Demir Çağına ait kalıntıya rastlanıldı. Mücevherler, mızraklar, bıçaklar, at mühimmatı bulunan yaklaşık 100 mezar incelendi.

Dupnitsa ve Blagoevgrad arasında M.Ö.8 bin yıllık Neolitik dönemden kalan Avrupa’da eşsiz bir yerleşim yeri bulundu. 3 metre derinlikte en eski inciden yapılmış ilik, iğne, tezgah ağırlığı keşfedildi.

 

 

BNR

Reklamlar