Tarih: 31 Aralık 2019
Yazın: Şakir Arslantaş
Konu:  2020’de Nemelazımcı olmayalım.

Önce tüm okurlarımın, hepinizin yeni yılı kutlu ve mutlu olsun.
2020 hepinize sağlık, başarı ve mutluluklar getirsin.
Ayrılık ve sıla hasreti çekenler kavuşsun, bekleyenler kavuşsunlar.

Şahsen banа kalırsa, 2019 yazılarımda, demeçlerimde ve sohbetlerimde eleştirel yaklaşmış olabilirim, farkındayım kimi defa “o kadar da olmaz”, dedirmiş olsam da hep yüreğimdeki umudu ve olumlu yaklaşımı yansıtmaya çalıştım.

İşte Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in 1 Ocak 2020 Yılbaşı mesajından bir alındı. Gazeteler demeci “cenaze merasimi” konuşması olarak değerlendirdi.

Biz artık her konuda Avrupa Birliği sıralamasının en sonundayız, kavgamız artık su ve nefes edilecek hava içindir.”

Dinleyenler,  “vay be artık Afrika ülkelerinin de her konuda arkasına dizilmişiz,” dediler.

Başkan Radev şöyle konuştu: “Milli bayram birçoğumuzu yeniden topladı. Evimizin ve yakınlarımızın sıcaklığı yüreğimizi ısıttı. Sağlık ve mutluluk duyguları doldurdu gönlümüzü. Yılbaşı böreğinde herkes için kısmet olduğu gibi, toplumda da yaşlıların ve yoksulların, kimsesizlerin hepsi için kısmet olmalıdır. Yılbaşı gecesi sofra kuramayanlarımız var. Binlerce Bulgaristan vatandaşı sefillikle mücadelede yenik düşüyor. Vatandaşlar arasındaki iyilik dokuları vatan sevgisi ve daha mutlu tarınlar umuduyla vatandaşlarımızı birbirine kenetleyecektir.”

Cumhurbaşkanının kutlama mesajı, 2019’da 2 defa işten alınan ve Sofya gösteri alaylarının direnciyle işe geri alınan Sosyal İşler Bakanı’nın konuşmalarını anımsattı.

***

Бaşbakan Boyko Borisov da 2020 yılını kutlama mesajı yayınladı. 2019’un Bulgaristan halkı için çok başarılı geçtiğini, yeni yılda asfalt yol döşeme, Arnavut kaldırımı, Arnavut kaldırımı ve bordür döşeme işlerinin devam edeceğini söyledi. 2019 yılının değerlendirmesi için her bakana 3 dakika rapor etme vakti tanıyan Başbakan Borisov, birçok şehirde su krizi, enerji problemlerini, hayvanlar arasında yayılan ve yüz binlercesinin yok edilmesine sebep olan bulaşıcı hastalıkları, okul dışı kalan çocukların problemlerini dinlemek istemedi. Basın 2000 yılında Bulgaristan’da 75 bin 2019 yılında ise 62 197 çocuk doğduğunu, yeni yılda özel sektörde ücretlerin yükselmeyeceğini, 1 Ocak tarihinde bütün ülkede su fiyatlarına zam geldiğini, en yüksek pahalılığın % 10 oranında Kırca Ali’de uygulanacağını hatırlattı.  Şehirlerde içme suyu sorunu başta olmak üzere, baraj duvarlarının birçok yerde çatlayıp patlaması ve “Studena” barajı gibi bazı tesislerden suyun kaçmasıyla ciddi sorunlar belirdi. 2019 yılında Su işleri ve tabii Afetler bakanlığı personeli bazı illerde Valiler ve devlet personeli işten uzaklaştırıldı. Bu gelişmeler 2009’da sonra Birinci, İkinci ve Üçüncü Borisov hükumetlerinin plansız programsız yönetiminin gerçek sonuçlarıdır.***

İlgi çekici bir yeni yıl kutlaması da Bulgaristan Atlantik Konseyi’nden geldi.  Kremlin Stratejik Analiz Merkezi eski şefi, KGB Generali Raşetnikov’un  2016 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde General Rumen Radev’ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanma usulünün araştırılmasına yeni bir çağrıda bulundu. Kulüp, Bulgar makamlarının,  Rusya istihbarat merkezlerinin Bulgaristan’daki faaliyetlerinin önlenmesini isterken, geçen yılın Eylül ayında bir Rus diplomatın Bulgaristan’dan kovulmasına vurgu yaptı.

***

Hak ve Özgürlükler Başka Ahmet Doğan’ın 2020 kutlama konuşması ise tutmadı. Doğan, 30 yıl geri döndükten sonra “geri dönelim ve baştan başlayalım” dedi. Bulgaristan’da özellikle azınlıklar 30 yıl süründükten sonra bir daha başa dönmek istemiyor, çünkü Bulgar geçmişinde faşist monarşi ile komünist diktatörlükten yargısız infaz ve “Belene” Ölüm kampı ve diğer toplama kamplarının acı hatırasından başka bir şey yoktur. Doğan, Bulgaristan gelişme hamlelerine orta direk olup, uzlaşmazlıkları ortak çabalarla aşıp yeni ufuklar arayan atılımları engelleyen ve ufkumuzu karartan sözde liderdir.  2020 yılından başlayarak Bulgaristan Müslümanlarının 1989’da yaptıkları gibi bir daha silkinmeleri, artık temelleri atılan yeni üretimler geliştirme, perspektifli üretimlere yönelerek başarılı olma ve değişen dünyaya ayak uydurma yolunu açmaları zamanı gelmiştir.

Zaman halkımıza ateş götürme zamanıdır.
Genç kuşaktan eğitimli ve deneyimli gençlere görev devretme zamanıdır.
Hepinize sağlıklı, başarılı ve huzurlu bir 2020 dilerim.
Sağ olun var olun.
En iyi günler sizin olsun.
Kendinize iyi bakınız.

Reklamlar