Protesto , hükümete karşı, hükümeti destekleyen derken son bahar kapımızda. Gündemde yeni ders yılı, evlerimizin ısı harçları, kışlıklar ve sıcak elbise ve ayakkabılar. Aile bütçemiz bu yükü taşıyabilecek mi? Soruya cevap vermek zor olacak. İstatistikler hayatın pahalılaşmasını gösteriyor. Gelirler geride kalıyor. Aslında ülkemizde meydana gelen son olayların temelinde fakirlik yatıyor. Bu fakirlik 20 ve 20’den fazla yıl devam eden beceriksiz ekonomik yönetimin, oligarşinin yolsuzlukların ürünü. Perspektif olumsuz. Bu sebeple bir çok kişi dışarda yurtdışında iş aramakta, göç etmeyi tercih etmeye devam ediyor. alisveris

Oreşarski hükümeti ne yapıyor? Sosyal paket ile 27 milyonn leva ile toplumun en zor durumda olan tabakaya yardım etmeye çalışıyor. Durum pek değişmiyor ama gene de önümüzdeki kış aylarında 400 levanın altında geliri olan ailelere enerji yardımı sağlanacak. Şimdiye kadar 210 bin kişi bu yardımdan faydalanmış. Çoğu emekli ve köylerde yaşıyor. Şimdi bu sayıya daha 60 bin kişi eklenecek. Bundan başka bu sene birinci sınıf öğrencisi olan düşük gelirli ailelere bir kerelik 250 leva yardım verilecek. Sosyal bakanı Hasan Ademov’a göre bu sene ilk kez okula gidecek olan 65 bin çocuktan %70’i fakirlik sınırında yaşıyor. Sosyal pakete annelik izninin ikinci yılda 310 levaya varması planlanıyor.310 leva aslında bizdeki asgari maaş. Gene iki yıl önceki arkamı hatırlatmak isterim 2011’de asgari maaş 270 leva idi.

Bizde Ağustos ayının ikinci yarısında kışlıkların yapımına gidiliyor. Köy ve kasabalarda, bahçe veya balkonda konserveler, biberler, kompostolar kaynatılıyor. Biber, domates, patlıcan her şey kavanoza giriyor. Rakı yapımı ayrı bir iş. Turşu da kış sofrasının olazsa olmazı da olmaz tabii. İşte bizim ailelerimizin ayakta kalma reçetesi. Böylece emekliler bir sonraki ilk bahara kadar emekli maaşlarına katkıda bulunuyorlar. Bizde sadece bir yıl içinde konservelere % 15 zam geldi. Bizim insanımız öyle Avrupalılar gibi her şeyi dükkandan almaz. Şehir ve kasabalarda yaşayan çocuklara da bel bağlamaz. Onların da hayat mücadelesi kolay değil. Bundan başka bizim insanımız öyle öksürmeye başlayınca eczaneye gitmez. Evde şifalı otlar bulunur. Bunlar yaz aylarında toplandı, kurutuldu. Çaylar için para harcanmaz.

KNSB /Bağımsız sendikalar konfederasyonu/ diyor ki dört kişilik bir aileye yıl ortasında 2264 leva gerekiyordu. Yemek, sağlık, eğitim, ulaşım, ev bakımı için gerekir bu paralar. Aynı zamanda ailedeki bir kişinin geliri 566 leva olarak hesaplanıyor. Kaç aile böyle gelire sahiptir? Gıdalar, elbise ve ayakkabılar da pahalılaştı. Elektrik enerjisinin fiyatı %5 azaldı ama bu durumu esasen değiştirmiyor. İstatistikilere göre Bulgaristan vatandaşının %51’i yani 3 milyon 700 bin kişi asgari maaş yani 310 leva yani 155 Avro ile yaşam sürdürüyor. Bunlardan % 22’si 214 leva, 107 Avro olarak hesaplanan resmi fakirlik sınırı altında yaşamaktadır.

Tamam durum böyle iken çözüm nerede? Tasarruflar. Tutumlu olmak tasarruf etmenin başlangıcıdır. Mal ve para biriktirmek için şarttır.Varyantlar pek fazla olmasa da, var. Bu sene yeni pantolon, yeni mont almayacaksınız. Eski ayakkabı ile devam edeceğiniz bu son baharda. ‘Visa’’nın 10 büyük şehirde yaptığı bir araştırması ailelerin üçte birisinin yeni ders yılı için uzun zamandan beri para biriktirdikleri, %10’unun ise bankadan kredi aldıklarını gösterdi. %30’u için sorun yok. Yine istatistiklere göre vatandaşımızın gelirlerinin %50’si gıda için harcanır. Diğer paralar elbise, eğitim, ulaşım, temizlik için harcanıyor. Burada bu programda varlıklı ailelerin bütçesinden onların durumundan bahsetmiyoruz, duyduğunuz gibi. Onlar bu bizim istatistiklere girmiyor.

Tükçesi: Müjgan Baharova / Yazı: Milka Dimitrova – BNR

Reklamlar