Sofya, Osmanlı padişahı 5. Murad’ın kızı Fatıma Sultan’ın kabrine de ev sahipliği yapıyor. Ancak, birçok Müslüman mezarı gibi Fatıma Sultan’ın kabri de ırkçı saldırılara maruz kalmış ve restore edilmeyi bekliyor.

Yüzyıllarca Osmanlı Devleti hâkimiyetinde kalan Sofya’da çeşitli mimari mirasların yanı sıra Osmanlı padişahı 5. Murad’ın kızı Fatıma Sultan’ın da kabri bulunuyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla yurtdışında ikamete zorlanan Osmanlı Hanedanı üyeleri dünyanın dört bir tarafına yerleşmek zorunda kalmıştı. Hanedanların gittikleri yerlerden biri de Bulgaristan’dı.

FATIMA SULTAN’IN KABRİ SOFYA’DA

Başkent Sofya’ya yerleşen isimler arasında, Sultan 5. Murad’ın kızı Fatıma Sultan da vardı. Yazılı kaynaklarda, Osmanlı sultanlarından 5. Murad’ın kızı, Fatıma Sultan’ın yakalandığı hastalık sebebiyle sürgünde bulunduğu Sofya’da 23 Kasım 1930 tarihinde vefat ettiği belirtiliyor. Bazı kaynaklar ise vefat tarihini 1932 olduğunu söylese de, mezar taşındaki tarih 1930’u gösteriyor.

Fatıma Sultan’dan bugün geriye kalansa, sadece bir mezar. Fatıma Sultan’ın kabri şimdilerde ufak sütunlar ve işlenmiş demir koruluklar ile çevrilmiş bir vaziyette. Bulgaristan Başmüftü Yardımcısı Vedat Ahmed, Fatıma Sultan’ın kabrinin zaman zaman çeşitli saldıranlara maruz kaldığını vurguladı. Ahmed, mezarın uğradığı saldırıları şu sözlerle ifade etti:

MEZAR TAŞININ TUĞRASI KIRILDI

“3-4 yıl önce mezar etrafındaki korkuluklar, demir korkuluklar kesilerek çalındı ve mezar taşı biraz zarar görmüş oldu. Özellikle tuğrası kırılmış, bu da gösteriyor ki bu mezara yapılan saldırı, ırkçı bir düşünceyle yapılmış, sadece hırsızlık düşüncesiyle değil. Osmanlı padişahının logosu sayılan tuğra kısmı kırılmış, aynı zamanda “Hüvel Bâki” yazan mezar taşındaki Arapça metin de kırılmış durumda.”

Vedat Ahmed, bugün mezarlıkta yer alan çoğu mezar taşının sahipsiz kaldığına dikkat çekti. Ahmed, mezarlıkların ırkçı saldırılara maruz kaldığının da altını çizdi. Ahmed şu şekilde konuştu:

MÜSLÜMAN MEZARLARI YOK EDİLDİ

“Buradaki mezarların korunmasıyla ilgili ciddi sorunlar var. Çünkü mezarlığın sahibi belediye. Belediye olduğu için bizlerin müftülük olarak, doğrudan müdahale etme imkânı olmuyor. Zaten özellikle komünist dönemde burada Müslüman mezarları neredeyse yok edilmiş, geriye sadece birkaç mezarlık kalmış.”

Bugün tüm tahribatlara rağmen ayakta kalan Türk mezarlarından bir diğeri de, Sofya’nın ilk müftüsü, aslen Tuna boyu, Silistreli olan Hafız Bilal Efendi’ye ait. Hafız Bilal Efendi’nin kabri de, Fatıma Sultan’la aynı kaderi paylaşıyor.

 

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

Reklamlar