Emekliler Sofya’ya toplandı. Parlamento kuşatıldı. GERB partisinin istifası istendi.

Emeklilerin Sofya Mitinginde Sosyalist Parti milletvekilleri meclisten çıktı ve yaşlı vatandaşlarla görüştüler. (FOTO BTA)

Avrupa Birliği’nde en yoksul ülke olan Bulgaristan’da 1 900 000(bir milyondokuzyüz in) emekli var. Yaşlı vatadaşlar 200 leva (100 Euro) emekli maaşı ile kışı karşılayamıyacaklarını duyurmak için 2 Kasım 2017’de Sofya’da Meclis meydanında toplandılar ve emekli maaşlarını arttırılmasını ve yeni sosyal yardım programı istediler.

Mitingte konuşanlar sosyalizm yıllarında biriken ulusal zenginliğin nüfusun % 2’sini oluşturan bir avuç oligarşi temsilcisinin elide topladığını, Bu nimetleri yaratan kişilerin ise sefillik çizisinin çok altında hayat mücadelesi verdiğini, ne ki artık son yedeklerinin de tükendiğini belirttiler.

Yaşlılar kalaalığı önünde Konuşanlar daha önce sigara parası olmayan talancıların bugün yerli bankalarda 49 milyar Leva topladığına vurgu yaparak, 29 milyar US Dolarınsa dış bakalara kaşırıldığına işaret ettiler. bununla irlikte bu paraların devletleştirilerek halka adil bir şekilde dağıtılmasıda ısrar ettiler. Devletin hırsızlara arka olduğuna davurgu yapa kouşmacılar, Ayrıca, her yıl devlet bütçesinde 16 milyar leva çalıdığını duyurdular.

“ruşvet” yasasını hemen çıkarılmasını ve Ruşvetçilerle, soyguncularla ve dalaverecilerle mücadele komisyonu heme kurulmasınıistediler. Mitige katılalar 1990’dan beri zenginleşenlerin  gelirlerini ispat edemekleri takdirde taşımazlarına elkonulmasına önemle vurgu yaptılar.

Emekli mitiginde Sosyalist Parti Başkanı ve milletvekili Kurelya Niova da kouştu. “Biz sizinleyiz. Siz hepiniz onurlu ve şerefli vatandaşlarsını, övülesi insanlarsınız, gönlünüzce yaşlılık geçirmek hakkınızdır” dediktesonra protestocu emeklilere sosyalist milletvekili grubu, bağımsız milletvekileri ve demokratik kamuoyu temsilcilerinden üyük bir kalabalık da katıldı.

Kurneliya Ninova konuşmasında, “Son derece yoksul yaşayan, ilaç parası bulamaya milyonlarca emekli vatadaşı temsil ediyorsunuz, istekleriniz tamamenhaklıdır. Biz sisideste3kliyoruz. geçimini sağlayamayan, kışı nasılgeçireceğini kara kara düşünen yaşlı vatandaşlarımızın derdine dermen bulmalıyı” dedive sosyalist partinin “yaşlı vatandaşlar yasası” hazırlandığını ve sosyal yardımları arttırarak geçim sıkıntısı çekenleri destekleme yollarını açmaya çalıştığını söyledi.

BSP lideri  Ninova, partisinin bütün emekli maşlarının yeniden hesaplanmasını ve emekli gelirlerinin yükseltilmesinde direndiğini ve direneceğini vurgularken, emekliler huzurlu, güvenli, sağlıklı ve mutlu bir hayat sürdüreilmeleri için mücadele etmeye devam edeceğini belirtti. Bayan Ninova muhalefet milletvekillerini emeklilerin haklı davasının saflarına davet etti.

***
Sofya’da BSP partisi ile Hak ve Özgürlükler Partisi (DPS), “İrade” (Volya) partisi ve bağımsız milletvekilleri arasında ortak gensoru hazırlama ve meclise sunma konusunda çalışmalar hız alıyor. Hükümetin istifasını ve yeni erken genel seçim isteyenlerin safları sıklaşıyor. Meclis dışında kalmış olsalar da merkez sağda ciddi bir kitlesi olduğunu herkesi bildiği “Evet –Bulgaristan” ve ”Güçlü Bulgaristan Partisi ”bir bildiri yayınlayarak meclis muhalefetinin gensoru hazırlıklarını desteklediklerini açıkladılar.

HÖH milletvekili Hamid Hamid ise “bTV” televizyon programını en fazla izlenen “Dört Göz Arasında”  programında konuştu ve kendilerini “yurtseverler” olarak tanıtan aşırı milliyetçi saldırganlar iktidardan bire dek çekilene kadar savaşımdan vaz geçmeyeceklerini belirtti. Milletvekili Hamid, aşırı milliyetçi Başbakan Yardımcılarının ve bütün bakanlıklarda görev alan güya “Yurtsever Cephe” bakan yardımcılarının hemen istifa etmesinde direneceklerine vurgu yaptı. Aşırı milliyetçiler iktidardan çekilmedikçe ülkede gerginliğin artmaya devam edeceğini ve huzurun sağlamanın mümkün olmadığını belirtti.

Reklamlar