Bulgaristan Devlet Haber Ajansının (BTA) himayesinde başkent Sofya’da düzenlenen Bulgar Medyaların 9. Dünya Toplantısı açıldı.
Bulgar_medyalariBTA Genel Müdürü Maksim Minçev, eski Osmanlı hamamı Arkeoloji Müzesi’nde yaptığı açılış konuşmasında, dünyüda Bulgarca olarak yayın yapan medyaların 9. kez bir araya gelerek, sorunlarını görüşebileceklerini söyledi.

Minçev, uluslararası başlıca büyük haber ajansların üst düzey yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıya 35 ülkeden 370 gazetecinin katıldığını ifade etti.

Toplantı açışının fahri konuğu Kültür Bakanı Petar Stoyanoviç, “Milli çıkarların savunulması kültür ve eğitimle başlamalı. Bu yıl yapılan toplantının ‘Medyalar ve Ulusal Çıkarlar’ konulu olmasını büyük bir önem taşır” dedi.

Bulgaristan toplmunda ebeveyinlerin uzun zamandır çocukları ile “farklı dilde konuştuklarını” belirten Stoyanoviç, “Çocuklarımızın okulda okuduğu eserlerin dili arkaik (eskimiş) olmakla kalmıyor, zira onları hayata hazırlama yaklaşımımız da eskimiş bulunuyor” ifadesini kullandı. Bulgaristan’ın hala 20’nci yüzyılda yaşadığını savunan Stoyanoviç, ulusal çıkarların yeni bir formül veya tanıma kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova da Bulgar ve yabancı gazetecileri buluşturan forumnda Sofya’nın 2019 yılında Avrupa Kültr Başkenti olma adaylığını tanıttı. Yurtdışında yaşayan ve türlü medyaların yaynını yapan Bulgarların bu konudaki görevinin öneminin altını çizdi.

Toplantıya katılan Yunanistan’da 12 yıldır çıkan “Bulgaristan Haberleri” gazetesinin Başredaktörü İvan Petrinski, AA’ya açıklamasında bilişim teknolojilerin gelişimine paralel telif hakların ihlali önemli bir boyuta ulaştığını söyledi.

“Adeta bir avucun içine sığınan dünyada telif haklarına saygı göstermeden bilgi kullanan dürüst olmayan medyaların önüne engel koymalıyız” diyen Petrinski, “Yurtdışında yaşayan Bulgarlar, ikinci vatanlarında yayınladıkları medyalarında bu hırsızlık olayları ile sıklıkla karşılaşırlar” diye konuştu.

Bulgaristan Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Başkanı Snejana Todorova da BTA’nın 9’ncu kez bir araya getirdiği medyaların arasında ciddi bir diyalog kurulacağını ifade etti. Todorova, AA’ya açıklamasında, bu yıl forumunun Bulgaristan’da yapılması ele alınacak konuların odağını netleştireceğini söyledi.

Başkent Sofya’da açılan ve 18 Ekim’e kadar sürecek forumun katılımcıları Filibe ve Veliko Tırnovo şehirlerinde oturumlar yapacaklar.

Ele alınacak konuların arasında ayrıca sağlık, eğitim, bölgesel geliştirme, medyadaki turizm meseleleri, yeni medyaların gelişimi, toplumsal tolerans gibi konular da yer alacak.

 

AA

Reklamlar