Bulgaristan’da 1989 yılında sona eren liselerdeki temel askeri eğitiminin yeniden müfredata dahil edileceği bildirildi. Bölge zabıtaların internet sayfalarında ilan edilen eğitim konuları arasında terörist olabilecek kişilerin belirlenmesi ve Kalaşnikov makineli tüfekle ateş etmek gibi çeşitli yetkinlikler öğretilecek.bulgaristan-okullarinda-askeri-egitim Program kapsamında 11 yıllık eğitim öngörülen okulların 9. ve 10. sınıflarında askeri uzmanların da sunumunu yapacağı askeri temel bilgi verilmesi öngörülüyor.

Aralıkta başlayacak eğitime Sofya Askeri Tıp Akademisi ve Veliko Tirnovo’daki Askeri Harp Okulu uzmanların hazırladığı bilgi sunulacak. Sınıf danışmanı olarak belirlenen öğretmenin vereceği teorik derslerine ayrıca sivil veya asker uzmanlar da katılabilecek.

Eğitim süreci kapsamında patlayıcı keşfetme, saldırganların cesaretini kıracak huylu köpek eğitme gibi konular da yer alacak. Gençlerin güvenlik konulara önemle ağırlık verilecek derslerde ayrıca şüpheli görünümlü insanların davranışları yüzünden polise ihbar verme ve kritik durumlarda içgüdüsel tepkilerin kontrol ve kullanımı öğretilecek.

Müfredat analiz ve gerekçeler bölümünde verilen taahhütlerin arasında, “Günlük davranış rejim ve geçiş güzergahlarınızı mümkün olduğunda her fırsatta değiştirin. Kamu ortamlarında gösterişli biçimde yüklü miktarda para harcamayın” gibi türlü öneriler dikkati çekti.

Ders içeriklerinden göze çarpan diğer bir ifadeye göre, genelde kalabalık gibi görünen kamu yerlerinin aniden boşalmasının olası bir terörist eylemin habercisi olabileceği öne sürüldü. Grup halinde yolculuk yapmak ve yolda otostopçu almamak güvenlik artırıcı önlemler olarak gösterildi. Rehin alınan öğrencilerin saldırganların talimatlarına uymaları tavsiye edildi. Serbest bırakılan rehinelerin de medyaya açıklama yapmamaları önerildi. Tüm bu bilgilerin 9. sınıfta verilmesi öngörülüyor.

Eğitimin ikinci bölümünün sürdürüleceği 10. sınıfta ise Bulgaristan ordusunda başlıca kişisel silahların “Makarov” tabancası ve Kaleşnikof tüfeğinin olduğu öğretilecek. En yaygın kullanılan tank modelinin T-72 olduğu bildirilecek.

Ek ücret karşılığı isteyen öğrencilere silah atış kursları verilebilecek.

Savunma Bakanı Angel Naydenov’a göre benzer bir eğitim seçmeli ders olarak üniversite öğrencilerine de verilebilecek. NATO üyesi olan, sınırlı kadrolu tamamen profesyonel orduya sahip Bulgaristan’da yıllardır mecburi askerlik uygulanmıyor.

 

AA

Reklamlar