16 Nisan 1832’de Sofya’da, dükkanları, kafeleri, fırınları ve evleri kapsayan bir yangın çıkar. Endişeli halk sokaklara akın eder, ancak yangını bastırmaya gücü yetmez. Tam da o gün Sofya’daki ana su kaynağı hasarlıdır ve sular kesiktir. Yangının tüm şehre yayılma tehlikesi bulunmaktadır. Özel bir birimi oluşturmagerekliliği ortaya çıkar. Sofya itfaiyesinin başlangıcı 14 Temmuz 1878 yılında ilk defa gönüllü itfaiyecilerin kurduğu örgüte dayanmaktadır. 1884 yılında, atlar tarafından çekilen itfaiye pompaları temin edilmesiyle, itfaiyecilikte yeni bir aşamaya geçilir.СнимкаBaşlıca görevi, yangınlar, afetler, depremler vb. durumlarda, çevrenin ve mülkün korunmasını sağlamak olan ve ayrıca şehrimizde yaşayan, çalışan, öğrenim gören, ziyaret eden ya da seyahat eden yaklaşık 1,5 milyon insanın yaşamı ve sağlığı için koruma sağlamak olan, bu insanlar kimlerdir?


Снимка“Sofya itfaiye ekibinin yaklaşık 1000 çalışanı var”
, diyor belediyeye bağlı “Önleyici Kontrol ve Önleyici Faaliyet” grubu başkanı baş müfettiş Nikolay Grigorov. “Özel itfaiye ekipleri ve kurtarma ekiplerinin çalışmalarını desteklemek için, bilgi ve analitik uzmanları, mühendisler, maliyeciler de çalışıyor. Çalışmalarımızın çoğu benzer amaçlar için çalışan, Başkent Belediyesi ve Bulgar Kızıl Haç örgütü gibi kuruluşlarla ortaklaşa yapılır. Ayrıca yerel yetkililer ve diğer acil durum servislerliyle de irtibat halindeyiz. Sahne arkasında ise, acil bir durumda 112’yi arayan herkes için hayati önem taşıyan Merkezi Sevk Noktası’nın çalışanları var. Onlar ilk çağrıları kabul ederek nöbetçi ekipleri harekete geçirir ve olaylar sonlanıncaya kadar ekiplerle sürekli iletişim halinde kalırlar.”

СнимкаBir başka son derece ciddi görev ise önlemdir. Özellikle önemli hedef grupları çocuklar ve öğrencilerdir, çünkü onlar sadece en savunmasız ve risk altında olan gruplar değil, aynı zamanda bireyin yurttaş kültürünün bu çağda oluşmasından dolayı da önemlidir. Ve bu, uzun vadede tüm nüfusun acil durumlar için daha iyi hazırlanmasını garantiliyor. Çocuklar için, deprem, yangın, sel ve radyasyon kazaları için tahliye tatbikatları ve kurtarma eylemleri de dahil olmak üzere birçok programlar geliştirilmiştir. İtfaiyecilerin çalışmalarına duyulan ilgiyi halka açık dersler ve “Açık Kapılar Günü” arttırıyor.

СнимкаYenilikçi eğitim biçimleriyle – spor oyunları, anketler, yarışmalar gibi, çocukların doğru eylemleri bulmaları için onları teşvik ediyoruz. Çocukların bunu yapabildiklerini söyleyebilirim, çünkü onların, biz erişkinlerden farklı olarak, belli bir durumda nasıl hareket edebilecekleri konusunda rehberlik eden içgüdüleri vardır. Ancak, çocuklar eğitilmez ise, belirli durumlarda yanlış yön seçeceklerdir, bu yüzden daha küçük yaşlarda ne yapmaları gerektiğini bilmeleri çok önemlidir. Ayrıca onlara acil durumlarda panik yapmamalarını hatırlatmak gerekir. Çünkü panik halinde, eğitimli bir kişi bile hata yapabilir ve kendisine ve başkalarına zarar verecek davranışlar ve yanlış eylemlerle hayatını tehlikeye sokabilir.” – diye anlatıyor müfettiş Grigorov ve şu sözlerle söyleşiyi tamamlıyor.

“Afetler, yangınlar ve acil durumlar gelecekte de gerçekleşecek – bu hayatın mantığı. Bizim cevabımız ise, insanları tehlikeye karşı korumak için tepki vermeye hazır olmaktır.”

Fotoğraflar: Sofya İtfaiyesi, stara-sofia.com ve Desislava Semkovska

Reklamlar