Haziran ayında Eğitim ve Bilim Bakanlığı ve sosyal ortakları arasında yapılan anlaşma üzerine, Bulgaristan’daki öğretmenlerin başlangıç maaşları 2019’un başından itibaren 920 leva olması bekleniyor. Anlaşmanın amacı, okul ve okul öncesi eğitim sistemindeki çalışanlar için daha elverişli koşullar yaratmak. Peki, mali teşvikler, gençler arasında öğretmenlik mesleğinin cazibesini arttırmayı başaracak mı?

İstatistikler, Bulgaristan’daki öğretmenlerin sadece yüzde 8’inin 35 yaşın altında olduğunu göstermektedir. “Gençlerde öğretmen olma isteği yok. Bu, çözülmesi gereken ilk sorundur ve daha yüksek ücret kesinlikle çözüm değildir, diyor Piyasa Ekonomisi Enstitüsü yetkilisi Adrian Nikolov. “Hangi eğitsel uygulamalarla iyi öğretmenler yetiştiriliyor” başlıklı analizin yazarı olan Nikolov, çalışmalarının bulguları üzerine BNR’ye şu yorumda bulundu:

“Öğretmen maaşlarının yeterince yüksek olması gerekiyor, ancak eğitim kalitesine ve öğrencilerin performansına daha fazla katkıda bulunan pek çok faktör var. Ödeme belki de en az önemli olanlardan. Ön planda gördüklerimiz her şeyden önce çeşitli mesleki gelişim programlarına katılmaktır. Çoğu kez, öğretmenler yüksek öğrenimlerini tamamladıktan sonra,yeteneklerini pek geliştirmiyor, yeni uygulamalara erişimleri yok, eğitim alanındaki en son gelişmelerden haberdardeğiller ve kendilerini geliştirmek için hiçbir şey yapmıyorlar. Bu yönde en iyi sonuç elde etmenin yolu, okullardaeğitimlerin düzenlenmesidir.Ülkemizde gerçek eğitimden ziyade tatile benzeyen ve hiçbir sonuç alınamayan, daha merkezi seminerler düzenleniyor. ”

Öğretmenlerideğerlendirme sisteminin de güncellenmeye ihtiyacı var. Nikolov, “Öğretmenleri gözlemleyebilecek üç farklı tarafı da dikkate almak gerekiyor. Bunlar öğrenciler, ebeveynler ve bakanlık. Ücretlerin bir kısmı onların değerlendirmesinebağlı olmalıdır,dedi. Ona göre, iyi öğretmenlerin, çocukların genellikle iyi bir eğitime erişemediği küçük yerleşim yerlerinde öğretmenlik yapmaya motive edilmesi önemlidir.

“Son hükümette Eğitim ve Bilim Bakanlığı reform yapma iradesine sahip olduğunu gösteriyor. Mevcut durumu değiştirme arzusu var, ama bu aşamada, adımların bu yönde çok tereddütlü olduğunu düşünüyorum. Çok daha radikal bir yaklaşım görmek istiyorum,” diye bitiriyor sözlerini Adrian Nikolov.

Derleyen: Elena Karkalanova

Çeviri: Ayser Ali

Reklamlar