Kırcaali doğumlu olan ve totaliter rejim sırasında Stara Zagora ve Belene’de siyasi tutuklu olarak kalan Halil Mehmed Rasim (Küçük Halil), Türkiye’de geçirdiği kısa bir hastalığın ardından 10 Mart 2024 tarihinde 81 yaşında aramızdan ayrıldı. Kendisi totaliter rejim sırasında 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Allahtan Rahmet, Ailesine başsağlığı diliyoruz!

Halil Rasim kimdir

Kırcaali Siyasi Tutuklular Vakfı Başkanı Halil Rasim 1943 yılı Kırcaali doğumlu. 23 yaşında başka bir devlete ajanlık yaptığı gerekçesiyle tutuklanıp 20 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Toplam 14 yıl Stara Zagora Cezaevi’nde tutuklu kaldı. Hapisteki siyasi mahkumlar arasında İliya Minev, Georgi Zarkin, Alfred Moskolo ve başka siyasi muhaliflerle karşılaştı.

Hapisten çıkınca Kırcaali’ye döndü ve aile kurdu. Şehirdeki Breza Mobilya Fabrikası’nda çalışmaya başladı. Bulgarlaştırma süreci esnasında Türk adını Bulgar adıyla değiştirmeyi kabul etmediği için 1985 yılında rejim karşıtı olma suçuyla hüküm giymeden Belene adasındaki temerküz kampına sürüldü. Burada zorla isim değiştirme kampanyasına karşı çıkan ve akıl almaz işkencelere maruz kalan 500 Türk ve Müslümanlar ile birlikte yattı.

Bir buçuk yıl sonra o zamanki Mihaylovgrad’ın Vılçedrım köyüne sürgüne gönderildi. Burada ailesinden ayrı kaldı, çilingir olarak çalıştı. 1989 yılında Bulgaristan’dan sınır dışı edildi, Türkiye’ye yerleşti. Demokrasiye geçiş döneminde Bulgaristan’a dönüş yaptı.

Kırcaali Haber

Reklamlar