Bulgaristan’daki Türk sivil toplum kuruluşları, Türk kökenli bir gencin ırkçılar tarafından dövülmesine tepki gösterdi. Sekiz Sivil Toplum Kuruluşu, yaptıkları açıklamayla, son dönemde artan nefret söylemleri konusunda yasal önlem alınmasını istedi.
bulgaristanda-irkci-saldiriGüneş 2012 Türk Kültür Evi Başkanı Mecbure Efraimova, yaptığı açıklamada, son dönemde ırkçı söyleme dayalı saldırıların arttığını, bu durumdan endişe duyduklarını belirtti.
Şumnu Türk Kültür Evi Başkanı Nurten Remzi de kuruluş olarak benzer saldırıları kınadıklarını, saldırıya maruz kalan kim olursa olsun böyle birşeyin kabuledilir bir tarafı olamayacağını söyledi.
Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgün Mümin de bu tür saldırıların cezasız kalmaması, suçluların yasalar karşısında cezalandırılması gerektiğini ifade etti. Son yıllarda yaşanan cami saldırılarının faillerinin bulunamadığına dikkati çeken Sezgin, “Hoşgörüsüzlüğe hoşgörü gösterilemez” ifadesini kullandı.
Ülkede son dönemde artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığını kınayan sivil toplum kuruluşlarının arasında, Türk Kültür ve Sanat Derneği, 10 Mayıs Derneği, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenler Derneği, Zeybekler Kültür Derneği ile Türk Kültür ve Etkileşim Derneği de bulunuyor.
Başkent Sofya’da dün akşam beş kişilik dazlak çetesinin saldırısına uğrayan Metin adındaki Türk genci, başından aldığı darbeler nedeniyle ağır yaralanmıştı. Halen Sofya’da Askeri Tıp Akademisi’nde tedavi altında bulunan gencin hayati tehlikesinin devam ettiği belirtildi.
AA
Reklamlar