Basında çıkan haberlere göre, devlet silah işletmelerinin 2018 yılının ilk üç ayında satışlarda düşüş kaydedildi. 2017 yılında aynı döneme kıyasla bu bilgiler çok şaşırtıcı oldu. Geçen yılki dönemde askeri işletmeler, zaten çok iyi olan cirolarını iyileştiriyor, satışlarda büyük bir patlama yaşanıyordu.. Devlet silah fabrikaları satışlarını arttırıyor, istihdamı yükseltiyor ve çok iyi mali sonuçlar alıyordu. Dünyadaki askeri çatışma noktalarının çok olması ve Orta Doğu, Hindistan, Kuzey Afrika gibi hassas bölgelerde yeniden silahlanma sürerken, Bulgar silah üretim sektörü de çok elverişli piyasalara açılma fırsatı bulmuştu.

Devlet işletmeleri yıllık raporlarını sundu, ancak özel işletemler hala bilançosunu yayınlamadı. Gelişmeleri takip eden çevrelere göre, silah ve askeri teçhizat satışlarındaki bu eğilim tüm sektörde geçerli. Gerileme devam ediyor. “Kapital” gazetesi, silah edüstrisinde düne kadar gözlenen patlamanın artık sona erdiğini yazıyor. Gazete, silah fabrikalarındaki üretimin dönemsel olduğunu, dünya genelinde siyasi durumlardan çok etkikendiğini yazıyor. Özellikle de Bulgar askeri işletmelerdeki ürünlerin geleneksel pazarı olan ülkelerdeki duruma bağlı olduğu belli. Yarım seneden beri siparişlerde azalma var. 2018 yılının ilk üç ayında Vazov İnşaat Makina Devlet işletmesinde gelirler aniden düştü, kazanç ise 23 kat azaldı. 4 500 kişinin çalıştığı Sopot Askeri Teçhizat İşletmesinde de üretim ve satışlarda düşüş kaydedildi. “Kintex” askeriişletmesinde gelirler dörtte bir azaldı, kazanç ise %8 düştü. Özel “Arsenal” da olmak üzere, bazı askeri fabrikalar işçi çıkarmaya başladı.

Askeri sanayi sektöründeki bu genel manzarada sadece bir istisna var. Bu da Plovdiv “Avionams” uçak teknik sanayi işletmesindeki durumdur. Bu işletme bir süre önce NATO’dan 160 milyon dolar değerinde helikoter tamir ihalesini kazandı. 2018 yılının ilk üç ayında bu işletme gelirlerde %11 artış kaydetti ve üretimini karlı bir konumda korudu.

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar