Andrey Rayçev:

Tarih: 08 Mart 2018

Görüş: Sebepsiz kavgalar boşa değildir.

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) güçlü bir muhalefet olsa da, yönetim için gerekli kaynaklara sahip değildir. Hak ve Özgürlük Partisi (DPS) ise ağır yaralıdır ve henüz seçim için düşünmüyorlar.

Foto: Andrey Rayçev

Sofya hukümetindeki en tehlikeli barut fıçısı ÇEZ değildir. Daha önce Türk-Bulgar sınırındaki dikenli tel örgü, ardından sağlık sorunları, daha sonra Hasko şehrinde dönen dolaplar ve bir sürü başka skandal yaşandı. Herhangi bir şeyden skandal, her vesilede skandal, hiçbir neden yokken skandal ve işler sanki tıkırında yürüyor. Hiçbir neden olmadan skandal başlarsa, seçim kapısı açılıyor, demektir.

Bu yorumu, “Bulgaristan On Ayr” TV’ sinde sosyolog Andrey Rayçev’ten bütün ülke dinledi. O, 07 Mart 2018’de Sofya merkezinde “Hemen İstifa!” gösterilerini de yorumladı. Bu gösterileri BSP örgütledi ve İktidar olmak isteklerini duyurdu.

Bilinen sosyoloji uzmanına göre, milletvekilleri artık seçim önü tartışmaları kapağını kaldırdı.

Onlar bilinçaltında seçime gidildiğini duyulmadılar. İktidar için savaşanlar arasında çene kavgası hız alıyor.

Başbakan Borisov, her ne pahasına olursa olsun yönetimde bulunmak istemediğini artık sezdiriyor. İktidar hevesi sönmüş gibi. Sürekli hareket halinde ve istifasını cebinde taşıyor.

Aslında Borisov için bu zamanlar hasat zamanı, mahsule sevineceğine, evde katı kavgasıyla meşgul. Fakat ben Avrupa Birliği Sofya dönem başkanlığı günlerinde serken genel seçime gidilmezse sevinirim, diyor ünlü sosyolog Andrey Rayçev şöyle bir saptamada bulunuyor.

Bulgaristan sosyalistleri bu yönetim için bir alternatif olamaz. BSP iktidar hırsına tutulmuş bir ruh hali yaşamıyor ama uzun bir süredir görülmemiş çok güçlü bir muhalefet gösteriyor.

Daha önceki görev sürelerinde BSP parlamentoda kendini pek belli ettiremiyordu. Sosyalistler için çok olan Cumhurbaşkanı seçimlerinde, büyük çaba göstererek başarılı oldular. Ardından halk meclisinin GERB’li başkanını istifaya zorladılar. Bulgaristan’da gündemi belirleyen BSP Genel Başkanı Kurneliya Ninova’dır.  Tabii bu, güçlü olan bir muhalefetin, iktidarda da başarılı olacağı anlamına gelmez.

Sosyolog An. Rayçev’e göre, Hak ve Özgürlükler Partisi (DPS) son dönem kalbinden yaralıdır. Şimdi önlerinde çok zor olan yerel seçimler var. Köyler boşalıyor. Bu nedenle onların saflarını tam olarak da şimdi bir daha saymaları zamanı değildir.

“DPS partisinin şimdi seçim istediğine pek inanmıyorum. Yalnız 300 bin oy alırlaresa onlar küçük bir parti kalacaklar.  Bekliyorlar. Manevra yapıyorlar. Seçim için önümüzdeki güz aylarında düşünmek istiyorlar.

Andrey Rayçev.

Reklamlar