Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Denitsa Saçeva, katıldığı Çocuklarımız İçin Vakfı tarafından organize edilen “Erken Çocukluk Döneminde Şefkat” konulu konferanstan sonra basına yaptığı açıklamada, “Şu anda Avrupa Komisyonu ile görüşülen bir proje savunmasız gruplara ait çocuklar için anaokulu ücretlerinin karşılanmasını öngörüyor” diye bildirdi.

82 milyon leva tutarındaki projenin anaokullara yönelik olduğu anlaşıldı. Bu proje kapsamında dar gelirli ailelerin çocuklarının anaokulu ücretlerinin ödenmesine muhtemelen gelecek eğitim ve öğretim yılından itibaren başlanacak.

Saçeva, ”Erken çocukluk eğitimi, bakanlığımızın temel önceliklerinden biridir” diye kaydetti ve Bakanlığın, çocukların eğitim sistemine geri dönme mekanizması konusundaki çalışmalarda her zaman erken çocukluk çağındaki çocukların anaokuluna devam etmeleri gerektiğini vurguladığını belirtti. Araştırmalar, anaokuluna giden çocukların daha iyi sosyalleşmelerinden başka okulu bırakma olasılığının daha düşük olduğunu göstermiştir.

Saçeva,”Şu anda Bulgaristan’da anaokulu çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 80’i anaokuluna gidiyor ve amacımız bu oranı 2021 yılına kadar yüzde 90’a çıkarmaktır” dedi.
Bakan Yardımcısı, bakanlığın şu anda diğer kurumlarla, sivil toplum ve akademik çevrelerin temsilcileriyle birlikte yılsonuna kadar tanıtılacak olan erken çocukluk gelişimi stratejisi geliştirdiğini bildirdi. Stratejinin sağlık, sosyal ve eğitim sistemi olmak üzere farklı sistemlerin entegrasyonunda multidisipliner yaklaşım uygulanmasının yanı sıra erken çocukluk gelişimine yatırımın önemini anlamak için ebeveynler ve tüm toplum ile çok sayıda çalışmalara dayalı olduğu anlaşıldı.

Forumda açıklanan verilere göre Bulgaristan’da 0-17 yaş arası çocukların yüzde 29,2’si yoksulluk riski altındadır. Eurostat’ın verilerine göre 2017 yılında yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında yaşayan çocukların payı yüzde 41,6 ya da 550 000’den fazladır. 2017’de ebeveynleri ilkokul mezunu olan veya eğitimli olmayan 10 çocuktan 8’i veya yüzde 80,1’i yoksulluk içinde yaşadı.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar