Başsavcı Sotir Tsatsarov, “13 İmam Davası” olarak bilinen davanın savcısı Nedyalka Popova’nın söylemlerini kınadığını açıkladı. Başsavcı, Popova’nın İslamofobik ve Müslüman karşıtı söylemlerini basından öğrendiğini, ayrıca Başmüftülük, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekilleri, vatandaşlar ve sanıkların avukatları tarafından şikayetler geldiğini söyledi.

Millet Meclisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tsatsarov, Popova’nın bir haber sitesine verdiği mülakatta Bulgaristan vatandaşları arasında Hıristiyanlar ve Müslümanlar olarak ayrım yaptığını belirtti. Tsatsarov, “Popova, söylemleriyle Hristiyan ve Müslüman olan Bulgaristan vatandaşlarını kabul edilemez bir şekilde karşı karşıya getirdi. Bir savcı, Bulgaristan vatandaşlarını dini gerekçelerle karşı karşıya getiremez. Olayla ilgili inceleme başladı” diye açıkladı. Popova’nın, inceleme prosedürü kapsamında ölçüsüz sözlerinden dolayı ifade vereceği anlaşıldı.

Eğer hatırlatmak gerekirse, Popova’nın Filibe merkezli trafficnews.bg sitesine verdiği mülakat söz konusudur. Mülakatta savcı, Bulgar toplumundaki tehlikeli eğilimlere dikkat çekiyor. Popova, Bulgaristan’daki Müslümanların nüfusun yüzde 30’una ulaşacağına dair uyarıyor.

Başmüftülük, Yüksek İslam Şurası’nı olağanüstü toplantıya çağırarak, derhal buna tepki verdi.

Popova, 2010 yılında başlayan Pazarcık’ta 13 imamın yargılandığı sözde radikal İslam davasında sanıklardan biri olan Ahmet Musa’nın yargılandığı ikinci davanın savcılarından biridir. Ahmet Musa, antidemokratik vaaz verme ve dini temelli nefret yayma gerekçesiyle yargılandı.

Geçen yılın sonunda Pazarcık Bölge Mahkemesi, radikal İslam yaymakla suçlanan Ahmet Musa’nın tutuksuz yargılanmasına karar verdi. 7500 leva tutarındaki kefalet parası, Ahmet Musa’nın yakınları ve destekçileri tarafından Pazarcık Camisinde yapılan bağışlarla toplandı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar