Covid-19 pandemisinin stresi, insanların ilkbaharda iki ay evde kapalı kalması ve hala devam eden kısıtlayıcı salgın önlemleri insanları daha fazla evde kalıp, aileleriyle zaman geçirmeye mecbur bıraktı. 

Barış ve huzur içinde yaşayan aileler için bu harika bir fırsat oldu. Beraber zaman geçirme, birbirine daha fazla ilgi gösterme anlamında iyi bir olanak sundu. Fakat aile içi şiddet ve gergin ilişkilerin olduğu evlerde, beraber yaşamak olgusu adeta bir kabusa döndü.  Şiddetten Korumaya yönelik telefon hattında 2019 yılına kıyasla bu yıl başından beri %20 daha fazla şiddet ihbarı ve yardım çağrısı alındı.  Mart ve Nisan ayından beri durmadan artan aile içi şiddet olayları, yaz aylarında resmi istatistiklere yansıyanlar olmak üzere, aylık 250’yi geçti.“Animus” Derneğinden Milena Dimitrova, radyomuza verdiği bilgide, bundan önce telefondan aldıkları aylık ihbarların 180’i geçmediğini söyledi.

“Mart- Mayıs 2019 dönemine kıyasladığımızda, aile içi şiddet şikayetlerinde %20 artış var. Kurbanlar ve şiddeti uygulayanlar uzun süre bir ortamda kaldı ve problemler iyice patlak verdi. Pandemi öncesinde de ilişkileri sorunlu olan ailelerde şiddet bu kapalı aylarda iyice yükseldi. Ayrıca maille gelen şikayetler de arttı. Telefon ihbar hattını, şiddeti uygulayan kişi yakınlarda olduğu için aramayan kurbanlar, bize mail yoluyla ulaşmaya çalıştı.

Mihaela Angelova aile içi şiddetin ne olduğunu çok iyi biliyor. Böyle şiddeti yaşayan kadınların üzerindeki “sessiz izleri” genelde psikolojik olur, dedi. Bazılarında duygusal, bazılarında ekonomik izler de görmek mümkün, diye uyardı.

Terapist Valentina Dimitrova ise, bir kadının cani ile ilişkide olduğunu anlamanın ipuçlarını verdi ve onları bir listede sıraladı:  

Şiddet mağduru kadınlara uzun süreli destek veren bir merkezde çalışan Valentina Dimitrova şunları paylaştı:

“Devamlı kadının dış görünüşünü eleştiren, nasıl giyinmesi, nasıl kalkması, oturması, saat kaçta dönmesi gibi ültimatomlar veren bir eş veya partner olası bir caniye dönüşebilir karakterdir.  Zamanla kadını ailesinden, iş ve arkadaş çevrelerinden uzaklaştırmaya başlar, onları kötülemeye başlar. Ondan sonra kadının yaptığı her şeyi önemsemez oluyor, onunla alay ediyor ve bir anda kadını tamamen kendisine bağımlı hale getiriyor”.

En sık şiddet bahanesi- kıskançlık. Erkeğin kadına karşı kıskançlığı artması, olası şiddetin müjdecisi sayılır. Kadınlar ise: “Kıskanan erkek seven erkektir” yanılgısına düştüğü bilinen bir gerçek.

BNR

Reklamlar