Covid’in dördüncü dalgası hayatımıza yön vermeye devam ediyor. Yeni haftanın ilk çalışma gününde Eğitim Bakanı Prof. Nikolay Denkov gazetecilere yaptığı açıklamada eğitim yılının başından bu yana karantinaya alınan öğretmenlerin sayısının 2 kat, öğrencilerin ise 4 kat arttığını söylemişti. Gabrovo’daki durumun en kritik olduğu anlaşıldı. Orada hafta sonuna kadar orta ve üst sınıflardaki öğrencilerin tamamı uzaktan eğitime geçecek. Küstendil, Yambol, Vidin ve Montana illerinde de benzer durum var. Vidin’de beş okulda karantinaya alınan sınıflar mevcut, ancak yerel yetkililer şimdilik uzaktan eğitime geçmeyi ön görmüyor.

Bölgedeki hasta sayısının artma eğilimi devam ediyor. Ağustos ayında vaka sayısı 200 olurken, Eylül ayında 790’nın üzerine çıktığı anlaşıldı. Dr. Vladinski’nin sözlerine göre, tespit edilen vakaların % 99’da “Delta” varyantı söz konusu ve bu genel olarak çocukları, ergenleri ve 30 yaşına kadar olan gençleri etkilemektedir.

Tam bu noktada sorulması gereken soru şu: bekleneni önlemek için ne yapıyoruz? Vidin son ayda hastalanma oranı açısından kırmızı bölgede ve Bulgaristan’da aşılama yüzdesi olarak son sırada yer alan bölgedir. Bölge Sağlık Müfettişliği RZİ Müdürünün sözlerine göre, nüfusun sadece % 11-12 oranı (Vidin Bölgesinde yaklaşık 80 000 kişi) Covid’e karşı aşılanmıştır.

Dr. Ventsislav Vladinski

Ülkemizde koronavirüse yakalanan ve ölen Bulgaristan vatandaşlarının sayısının yükselmeye devam etmesine rağmen, salgın ile başa çıkmanın tek yolu olan aşılamaya karşı güven tatmin edici değil. Yaklaşık 7 milyonluk nüfusa sahip olmamıza rağmen şu ana kadar aşı döngüsünü sadece 1 340 793 (% 20’nin altında) kişi tamamlamıştır.

Avrupa Parlamentosu Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komisyonu üyesi, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Petır Vitanov şunları söyledi:

“Ne yazık ki son bir yılda ülkemizdeki istikrarsız siyasi durum nedeni ile siyasi partilerin büyük bir kısmı bu konuda sorumluluk göstermiyor. Diğer demokratik ülkelerin çoğu ya aşılamayı zorunlu kıldı yada farklı ikramiyeler ile teşvik etti. Bulgaristan, partilerin ucuz siyasi kazancını kaybetmemek için hiçbirini yapmadı.“

Vitanov’un sözlerine göre sahte aşı sertifikalarına ilişkin ülkemiz hakkındaki veriler ciddi bir sorun haline geliyor.

Sadece birkaç gün önce gazetecilerin önünde konuşan Sağlık Bakanı Stoyço Katsarov’un düzinelerce sahte sertifika ihbarı yapıldığını ve incelenmek üzere Savcılığa teslim edildiğini, ancak hala suç teşkil edecek, kanıtlanmış bir durum olmadığını söylediğini hatırlatalım.

Petır Vitanov

BNR-Plovdiv’e verdiği söyleşide Vitanov konu ile ilgili şu yorumu yaptı:

“Bu kesinlikle Bulgar patentidir, kurallara itaatsizliğin zirvesi ve cezai sorumsuzluktur. Bulgaristan’da hastaneye kabul edilen aşılı kişilerin sayısı diğer Avrupa ülkelerine kıyasla kat kat daha fazladır. Bulgaristan’da “sözde” aşılamadan sonra hasta olan sayısı diğer ülkelere göre çok daha fazla. Ayrıca altını çizmek isterim ki, biz ikinci kategori aşı kullanmıyoruz. Bu otomatik olarak şunu gösteriyor, aşının Almanya veya İtalya’da çalışıp Bulgaristan’da çalışmaması söz konusu bile olamaz. Yani akla gelen şey, bu durumun ülkemizde sahte sertifikaların kullanıldığının bir kanıtı olduğu.”

Vitanov, istatistiklerin çarpıtılması ile Bulgaristan’da aşılama sürecine ve doktorlara olan güvenin sarsıldığını ve sonuç olarak Bulgaristan’da verilen sertifikaların Avrupa’da tanınmamasına bile yol açabileceğini söyledi.

Petır Vitanov, sorunun derinleşmeye devam etmesi durumunda, Avrupa kurumlarının yaptırımları ile karşı karşıya kalabileceğimizi belirtti ve aslında en büyük yaptırımın sevdiklerimizi kaybetmenin olduğunu söyledi.

Derleyen: Vesela Krısteva
Çeviri: Bedriye Haliz
BNR

Reklamlar