BGSAM
14 Ekim’de Bulgaristan’da İki Seçim Bir Arada

14 Kasım’da yine sandık başına gidiyoruz. Ancak bu sefer hem milletvekillerini hem de cumhurbaşkanını seçeceğiz.

14.10.2021’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylardan 12 Cumhurbaşkanlık çifti aday olacaktır. Bugün 4 Ekim 2021 başvuru tarihinin son gününde 12 aday başvuru yaptığı görünüyor. Bunlar 12 Ekim’e kadar 2 500 imza teslim etmeleri gerekir ve tüm eksikleri tamamları bekleniyor.

Son gün ve asıl resmiyet 12 Ekim’dir. Bu tarihte parti liderlerinin net kimi destekledikleri de belli olacaktır. Bu tarihe kadar partilerde Cumhurbaşkanı ve yardımcısını gösterecek ve kimi destekleyecekleri de belli olacaktır.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı seçimlerinde Bulgaristan vatandaşları partilere bölünmemeliler. Bu bir parti seçimi değil. Bu seçimlerde katılımın %50 lere çıkması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı, Merkez Bankası’nın internet sitesinde 14 Kasım 2021’de yapılacak Cumhurbaşkanı ve Yardımcısı ve Milletvekilleri Seçimlerinde ülke dışında bir bölümde oy kullanmak için elektronik başvurunun etkinleştirildiğini yurtdışında ikamet eden Bulgaristan vatandaşlarına bildirir.

Bulgaristan dışında yaşayanlara dilekçe için:  Bu linkten sandık açılması için dilekçeyi doldurabilirsiniz; https://www.cik.bg/bg/pvr-ns14.11.2021/izvan-stranata/submit

Rumen RADEV ve İliana YOTOVA’ya Destek verenler;

Partilerden; “BSP”, “Değişime devam”, “Var böyle bir halk”, “Ayağı kalk BG”

Rumen Radev ve Iliana Yotova, “Dondukov” 2 Cumhur yarışına ilk dönemlerinde yapılanların dengesiyle ve değişikliklerin gerçekleşmesini bekleyerek giriyorlar. Son beş yılın kamu atmosferini değiştirdiğine inanıyorlar. Bir değer seçiminin ileride olduğuna inanıyorlar.

Stara Zagora’da Cumhurbaşkanı Rumen Radev, “Yükseltilmiş bir yumruk, Bulgarları başarılı bir mücadele için değerler etrafında birleştirdi,” dedi. Cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir yerde ırkçılık yaptığını HÖH Başkanına edepsizlik yaptığını çok çabuk unuttu.

Şöyle devam etti: Yeni devlet başkanı için yapılacak oylamanın sonucunun devletin yeniden kurulmasına, yolsuzluğun ortadan kaldırılmasına, oligarşik bağımlılıkların kırılmasına ve Bulgaristan’ın modern kalkınması için ufukların açılmasına yol açmasını beklediğini vurguladı. (Bu geçen beş yılda neler yaptı neler başardı-ortada)

Anastas GERDJİKOV ve Albay Nevyana MİTEVA

Cumhurbaşkanlığına Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Anastas Gerdjikov aday. Destek: “GERB”, ileride veya 2.Turda “HÖH” de katılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı adayı çifti Prof. Dr. Anastas Gerdjikov ve Albay Nevyana Miteva, ulusun birleşmesi için çalışma talebiyle yola çıktı. Başta sağ olmak üzere tüm partilerden destek bekliyor. Ödün vermeden olumlu bir kampanya yürütmek istiyorlar. Onları gösteren komite, adaylarının toplumun tüm kesimleri tarafından iyi karşılanması gerektiğine inanıyoruz diyorlar. Bulgaristan Cumhurbaşkanı tüm Bulgaristan vatandaşlarından destek almalıdır.

Sonuç olarak, siyaset bir “mahalle kavgası” olmaktan çıkıp adayların uzmanlık, kültür, bilgi ve becerilerine bağlı olmalıdır.

Bu anlamda, Sofya Üniversitesi rektörünün adaylığı, akademik camianın gözdesini kendi gözdesi olarak tanımaya hazır olduğu ölçüde bir deney olarak kabul edilebilir. Partisiz olması da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde güçlü bir taraftır.

Evet en eski üniversitenin Sofya üniversitesinin rektörü ve eski general- bir savaş pilotu, seçim kampanyası sabırsızlıkla bekleniyor. Şimdi zafere doğru koşma vakti! Finale kim birinci varacak…

Adaletli, haklı ve halkı kucaklayan barına basan kazanacaktır…

Yolunuz açık olsun, iyi olan kazansın.

 

14 Ekim 2021 TAHMİNİ 47. MECLİS SEÇİM SONUÇLARI

№        PARTİLER,                                TAHMİNİ % OLARAK

1.        GERB- CDC.                                                 %20

2.        BSP BULGAR SOSYALİST PARTİ                   %18

3.        DEMOKRATİK BULGARİSTAN                       %17

4.        VAR BÖYLE BİR HALK                                   %16

5.        HAK VE ÖZGÜRLÜK HAREKETİ -HÖH          %14

6.        AYAĞI KALK BG BİZ GELİYORUZ                     %5

 

BGHABER

Reklamlar