Covid-19’a yeni bulaşanların sayısı hızla yükselirken ve sağlık kuruluşları üzerindeki baskının daha da fazla artırırlmaması için önlemlere titizlikle uyulması yönünde çağrılar yapılırken Plovdiv Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaşanan feci olay, ülkedeki sağlık sisteminin durumuna ilişkin düşüncelere yeni yön verdi.

Covid bölümünde yoğun tedavi altına alınmak üzere uzun zaman bekletilen koronavirüs hastası iki kişi, hastane önünde can verdi. Bulgaristan’daki sağlık sisteminin durumunu açıkça gözler önüne seren bu olayla ilgili Savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.

Durum çoktandır endişe vericidır. Sağlık Bakanı prof. Kostadin Angelov da sistemde reform gerekliliğine dikkat çekse de zamanın kökten reformların yapılmasına müsait olmadığını belirtti.

Doktorlar arasında iletişim amaçlı bir platform olan CREDOweb müdürü Petır Galev, BNR’ye konuşurken ” Sağlık sisteminin yük sınırı üzerinde çalıştığımız için durumun yakında iyileşmesini bekleyemeyiz” sözlerini kullandı ve önümüzdeki aylar içinde Plovdiv’te yaşanan feci olaya benzer diğer vakaların da olacağını tahmin etti.

„Yaşananlar ülkede doktor, hemşire veya hastane hademesi olsun tıp uzmanlarının yetersizliğini gösteriyor. Öfkeli ve umutsuz olmakta haklıyız, fakat aslında pandemi ve kriz gelmeden çok önce endişe etmemiz gerekliydi. Yıllardır doktor ve hemşire kıtlığı gündemde olsa da bu durumun değişmesi için yapılan bir şey yok. İşe yeni başlayan bir doktora 800 leva /400 avro/ maaş ödenirken doktorların ülkede kalması imkansız. “

Hastaneler sürekli doktor, hemşire ve hademe kıtlığı çekiyor. Hademeler nispeten kısa sürede eğitilebilirken doktor ve hemşirelerin profesyonel hazırlık süresi yıllarca devam ediyor.Petır Galev Foto: BGNESPetır Galev Foto: BGNES

„Tıp eğitiminde büyük eksikliklerin olması da ayrı bir konu, diyo Petır Galev. Doktorlara empati ve acıyı paylaşmak öğretilmiyor, tıp eğitimi tamamen teknolojik oluyor. Sağlık sisteminde de ticaret ve teknoloji ağır basıyor, doktor olacak olan üniversiteli öğrencilerinin hocaları ise eğitime gerekli önemi vermiyorlar. Doktor ve hemşire olmak için okuyan öğrencilerin sayısı artsa bile öğretim üyeleri kendini tamamen eğitime vermezse, bunu üçüncü veya dördüncü iş olarak yapmaya devam ederlerse iyi hiç bir sonuç alınamayacak”.

Petır Galev’in sözlerine göre “şu an bütün dünyada tıpta ve sağlık sistemlerinde savaş hali var” ve her yerde feci olaylar yaşanıyor.

“Bütün dünyanın içinde bulunduğu bu durumda her birimize sorumluluk düşüyor. Sağlık sistemi üzerindeki yükün daha da artmaması ve yeni feci vakaların yaşanmaması, her birimizin tutumuna, maske takıp, mesafe şartına uyması ve ellerini dezenfekte etmesine bağlıdır. Çünkü kaldıramayacağı bir iş yükünün altında bulunan hiç bir sistem normal çalışamaz” şeklinde konuştu Petır Galev.

BNR

Reklamlar