Atanas Çikov İngiltere’ye ilk kez 90’lı yılların başlarında öğrenci çalışma kampına gider ve çok hoşlanır. Daha sonra yine oraya gidip şansını denmeye karar verir. Günümüzde Atanas Ada’daki en aktif Bulgarlardan biridir, orada yerleşmek ve çalışmak isteyen yurttaşlara yardım etmenin de ötesinde bunu mesleği haline getirdi.

Atanas çok başarılı bir platform kurdu: BGhelp. Burada onbinlerce yurttaşımız kayıtlı. Fikirler, deneyimler, tavsiyeler paylaşılır, herkes elinden geldiğince yardım etmeye çalışır. Bu arada Atanas, İngiltere’deki yaşamla ilgili çeşitli konularda bir dizi Facebook sayfası oluşturdu ve bir YouTube kanalı açtı. Yerel sorunlarla ilgili  öneriler ve bilgiler içeren Bulgarca videolar yükledi. Atanas, lisanslı bir göçmen  danışmanı oldu. Ona göre Brexit’ten sonra vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunlar hiç te az değil.  

Adada 200 000’den fazla Bulgaristanlı yaşıyor. Atanas’a göre, çoğu birkaç yıl çalıştıktan sonra, para toplayıp, yurda dönüyor. Bazıları başarılı iş kuruyor ve devamlı kalmaya karar veriyor. Ancak Brexit ile ilgili olarak bilgi eksikliği mevcut:

​”Çok fazla sorun var.Bazıları koronavirüs sebebiyle evden çalışıor, diğerleri işe gidiyor. Burada kiralar yüksek. Ve bir anda işinizi kaybederseniz, kirayı nasıl ödersiniz? Veya Brexit’ten sonra işte kalmak için belgelerin düzenlenmesi ile ilgili engeller mevcut. Bulgaristan vatandaşlarının çoğu yeni statüsünü aldı, ancak bazılarının ciddi idari sorunları var. Yolculuklar ve kimlikler ile ilgili problemler de var.Ancak en ciddi endişeler Brexit ile ilgili belirsizliktir. Bir anlaşma oacak mı, olmayacak mı! Vatandaşlarımız pound kurunu nasıl etkileyeceğinden endişe ediyorlar. “Birçoğu maaşlarını avroya çevirip vatana akrabalarına gönderiyor. Ancak anlaşma olmazsa ve pound bir avronun altına düşerse, ciddi bir şekilde etkilenecekler. İngiliz ekonomisi nasıl gelişecek? Örneğin Birleşik Krallık’taki vatandaşlarımızın  % 10-15’i otel ve restoran endüstrisinde çalışıyor. Riskler nedir? “

Yurttaşlarımızın kolay entegre olup olmadığı sorusuna Atanas şöyle cevap veriyor:

“Ben kolay entegre olduğunu düşünmüyorum. Burada yaşam tarzı, yaşam anlayışları çok farklı. Biz güneyliyiz, daha sıcak. Bizim eğlenme şeklimiz daha çok İspanyolların, Yunanlılarınkine benziyor.Masada oturmak, yemek yemek, müzik dinlemek … İngiltere iş kurmak, para kazanmak ve sonra vatana dönmek için  mükemmel bir yerdir.”

BNR

Reklamlar