Son aylarda hastalar tarafından doktorlara karşı saldırı vakalarında görünen artış ile Bulgaristan Hekimler Birliği “Can kurtarmak bir amaçtır – ceza hak etmiyor” diyerek sağlık görevlilerine yönelik şiddete karşı kampanyalarını yeniden başlattı. “Güzel söz iyileştirir” mottosu altındaki inisiyatif halkın dikkatini iyi hekim örneklerine çekmeyi amaçlıyor.

Acil Yardım merkezlerinde yıl başından bu yana 144 sözlü ve 8 fiziksel saldırganlık vakası kaydedildi. Sağlık Profesyonelleri Platformu verilerine göre en çok saldırıya uğrayanlar Acil Yardım ekipleridir.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Boyko Penkov “Son zamanda meslektaşlarımıza yönelik saldırı vakası olmadan bir gün geçmiyor. Seni kurtarmaya, sana yardım edip acını dindirmeye gelen birine saldırmak insanlık dışıdır” diyor ve devam ediyor:

“Sağlık görevlilerine karşı fiziksel saldırıda bulunan insanların çoğuna yalnızca şartlı ceza ve para cezaları uygulanıyor. Attığımız diğer adım da, meslektaşlarımızın görevlerini yerine getirmelerinde daha fazla güvenceye sahip olmaları için çalıştıkları mekanlara güvenlik kameraları yerleştirmektir. Bunlar sadece Acil Yardım Merkezlerinde olacak. Şu anda ise ihtiyaçların analizi yapılıyor, yani nereye kaç kamera yerleştirileceğine bakılıyor. Güvenlik kamerası olduğunu bilmek saldırganları caydıracaktır.”

Bulgaristan Hekimler Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Nikolay Gabrovski ise şunları paylaşıyor: “Güzel söz sağlık görevlilerine karşı agresifliğin çözülmesinde önemli bir yere sahip. Biz, doktorlar için bazen çok zor, ağır çalışma koşullarında bulunuyoruz, çok büyük stres altında oluyoruz. Buna rağmen, sağlık personelinin büyük bir kısmı deneyimli ve hastaları sakinleştirmek ve onlara umut vermek için “iyi kelimeyi” bulmayı başarıyor” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Ancak acı gerçek şu ki, güzel sözlere rağmen biz saldırıya uğruyoruz. Buna rağmen, görevlerimizi vicdanlı bir şekilde yapmaya ve hastalarla ilişkimizde dikkatli olmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda, kampanyanın bir parçası olarak, Bulgaristan Hekimler Birliği doktor-hasta ilişkisini, doktorlar arasındaki ilişkileri ve doktorluk mesleğinde gergin günlük yaşamı konu alan fotoğraf yarışması ilan ediyor. Fotoğrafların toplanması yaklaşık bir ay sürecek ve daha sonra bunlar Sofya’da merkezi bir yerde sergilenecek. Böylece pek çok kişiye doktorların emeğinin ne olduğu ve sağlık görevlileri şiddeti hak ediyor mu soruları üzerinde düşünme fırsatı vereceğimizi umuyoruz. Şu anda mümkün olan tüm kurum ve meslek kuruluşlarının çabalarının birleşmiş olması ümit verici bir gerçektir. Doktorlara karşı şiddet aslında genel olarak toplumumuzda saldırganlık ve hoşgörüsüzlük vakalarında artan eğilimin bir ifadesidir. Ben, sadece doktorlara karşı değil, her türlü saldırganlığa karşı çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Saldırganlık etrafımızda her yerde ve biz kurumlar da doktorlar da bunun sınırlanması için elimizden geleni yapmalıyız. Ne kadar da uğraşsak, hiç kimse ailenin yerini alamaz. Bana göre, birçok ebeveyn çocuklarının iyi terbiyesi için televizyon ve bilgisayarların yeterli olduğuna karar vermiş durumda. Bence bu sonuç olarak saldırganlık eğilimine yol açıyor” diye konuştu Prof. Nikolay Gabrovski.

Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar