Rusçuk şehrinde cumartesi günü 21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü dolayısıyla “Ana Dilinde Konuşma” başlığıyla düzenlenen kutlama konserine konuk olarak katılan Rusçuk Vali Yardımcısı Valentin Kolev, yaptığı konuşmada şunları söyledi:” Burada sizinle beraber olmak benim için büyük bir zevktir! Hep böyle barış, hoşgörü ve saygı içerisinde yaşamaya devam edelim! Bu günkü Ana Dili Günü kutlaması, her gün her şeyde nasıl birlikte olabileceğimize bir örnektir! Bu salonda devlet ve yerel yönetimin, milletvekillerin ve siyasi partilerin temsilcilerinin hazır bulunması, hepimizin aynı şeyi istediğini, ortak kültürümüzü, değerlerimizi, şarkılarımızı, danslarımızı ve dilimizi koruyup gelecek nesillere aktarmak ve böylece hep birlikte herkesin iyiliği için ileriye devam etmek isteğimizin bir işareti ve teminatıdır. Hepinize sağlık ve neşe dolu Ana Dili Günü kutlaması dilerim!”.

Kutlama programı son derece renkli ve zengindi. Programın başında Bulgaristan milli marşı çalındı ve Bulgarca “Ana Dilim” şiiri seslendirildi. Birçok müzik yarışmalarında birinci olan Petya Georgieva, “Bir Bulgar Gülü “ şarkısını söyledi. Programda Türk, Ermeni, Yahudi, Tatar ve Rus kültürlerine ait birçok şarkı ve dans gösterileri yapıldı.

Etkinlik, Rusçık merkezli Güneş Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği, Rusya Kulübü, Kırmızı Gül Kulübü, Bulgaristan Yahudileri Örgütü Şalom, Asabay Kırım Tatar Derneği, Rusçuk Güneş 2012 Halk Kültür Evi ve il merkezine bağlı İvanovo ilçesinin Meçka köyünde bulunan Otets Paisiy 1927 Halk Kültür Evi tarafından organize edildi.

Etkinliğe katılan resmi konuklar arasında milletvekili Dr. Andrian Raykov, Rusçuk Belediye Başkan Yardımcısı Magdalina İlieva, Belediye Meclis üyeleri Rositsa Georgieva ve Bedros Pehlivanyan, T.C. Burgaz Başkonsolosu Senem Güzel, Rusya Federasyonu Rusçuk Başkonsolosluğu Üçüncü Sekreteri Lyubov Ageeva ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH ) Rusçuk İl Başkanı Daud İbram yer aldılar.

Uluslararası Ana Dili Günü, 17 Kasım 1999’da UNESCO Genel Konferansı tarafından ilan edildi ve 2000’den beri çok dilliliği ve kültürel çeşitliliği teşvik etmek amacıyla her yıl kutlanmaktadır. UNESCO’ya göre, ana dilini tanıtmak ve yaymak için yapılan her girişim sadece dilsel çeşitliliğin bir parçası değil, aynı zamanda dünyadaki dil ve kültür gelenekleri hakkında farkındalığı arttırmak ve anlayış, hoşgörü ve diyaloğa dayalı dayanışma ilhamı vermek için bir araçtır.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar