Rumlar, Apostolos Andreas Manastırı’nda yapılan restorasyon çalışmalarında bir skandala imza attı. Rum yetkililer, 4 sahabe mezarının bulunduğu yeri yeni projede de yol ve otopark olarak belirledi. Urve Bin Sabit’in mezarı ise tamamen kapatıldı
Ku­zey Kıb­rı­s’­ın Dip­kar­paz böl­ge­sin­de bu­lu­nan Apos­to­los An­dre­asma­nas­tı­rı, Yu­na­nis­tan Pat­ras Üni­ver­si­te­si­’nin yü­rüt­tü­ğü pro­je ile 3 yıl­lık bir res­to­ras­yon sü­re­ci­ne alın­dı. Zi­ya­re­te ka­pa­tı­lan ma­nas­tı­rın av­lu­su ve bah­çe­sin­de bu­lu­nan 5 sa­ha­be me­za­rı pro­je­ye da­hil edil­me­di.
Res­to­ras­yon­la be­ra­ber 1960’a ka­dar Kıb­rıs Türk hal­kı­nın zi­ya­ret ettiği Ur­ve Bin Sa­bit ve di­ğer 4 sa­ha­be­nin me­za­rı ta­ma­men yok edi­li­yor. Ko­nuy­la ala­ka­lı ola­rak aka­de­mis­yen­ler Türk Bü­yü­kel­çi­li­ği ve Cum­hur­baş­kan­lı­ğı­’na sa­yı­sız şi­ka­yet­te bu­lun­du. An­cak ne KKTC Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ne de Türk Bü­yü­kel­çi­li­ği konuya il­gi gös­ter­di.
3 YIL SÜ­RE­CEK ÇA­LIŞ­MA
Or­to­doks­lar’ın önem­li hac mer­kez­le­rin­den bi­ri olan Apos­to­los An­dre­as Ma­nas­tı­rı’nda­ki res­to­ras­yon ça­lış­ma­la­rı­na ey­lül ayın­da baş­lan­dı. 3
yıl­da ta­mam­lan­ma­sı plan­la­nan ma­nas­tı­rın res­to­ras­yon pro­je­si­ni Yu­na­nis­ta­n’­da­ki Pat­ras Üni­ver­si­te­si ha­zır­la­dı. Türk ve Rum li­der­le­rin ka­ra­rıy­la Bir­leş­miş Mil­let­ler Kal­kın­ma Prog­ra­mı (UNDP) ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len ça­lış­ma­la­ra, KKTC’­de­ki sa­ha­be­ler­le il­gi­li bi­lim­sel ça­lış­ma­lar ya­pan Tür­ki­ye­’den ve KKTC’­den aka­de­mis­yen­ler de da­hil ol­mak is­te­di.
İN­Gİ­LİZ HA­Rİ­TA­SIN­DA VAR
Si­nop Üni­ver­si­te­si­’n­den Yrd. Doç. Dr. Gök­çe Yük­se­len Pe­ler ve Gir­ne Ame­ri­kan Üni­ver­si­te­si­’n­den Ze­ki Ak­çam, 1883’te İn­gi­liz­ler ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan dö­ne­me ait ha­ri­ta­yı gös­te­ren 5 sa­ha­benin­ me­za­rının da ça­lış­ma­la­da da­hil edil­me­si­ni ta­lep etti. İki aka­de­mis­yen, el­le­rin­de bu­lu­nan so­mut de­lil­le­ri res­to­ras­yon ça­lış­ma­la­rı­nı yü­rü­ten ko­mis­yo­na sun­du. An­cak, aka­de­mis­yen­le­re ke­sin bir dil­le pro­je­ye da­hil edil­me­ye­cek­le­ri bil­di­ril­di. UNDP, res­to­ras­yon sı­ra­sın­da izin­siz bir şe­kil­de pro­je ala­nı­na gi­re­cek aka­de­mis­yen­le­rin tu­tuk­la­na­ca­ğı­nı be­lirt­ti.
Rum yet­ki­li­ler 4 sa­ha­be me­za­rı­nın bu­lun­du­ğu ye­ri ye­ni pro­je­de de yol ve oto­park ola­rak be­lir­le­di. Ur­ve Bin Sa­bi­t’­in me­za­rı ma­nas­tı­ra bi­ti­şik olan me­za­rı­nın cam­la­rı ve ka­pı­la­rı ta­ma­men ka­pa­tıl­dı.
Türk makamları Türkler’i engelledi

KKTC’den ve Türkiye’den bazı üniversiteler projeye dahil olmak için Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve UNDP’ye başvurdu. UNDP ve Patras Üniversitesi, projeye Cumhurbaşkanlığı ve Vakıflar’dan birer kişi alınabileceğini ve sahabe mezarlarıyla inceleme yapabileceği bildirdi. Konuyla ilgli çalışmalar yapan akademisyenlerin projeye dahil edilmemesi dikkat çekti.

900 YIL ÖNCEKİ ESERDE DE YER ALIYOR

Sahabe mezarlarıyla alakalı çalışmalarını sürdüren akademisyenler üç farklı Arap kroniklerinde de sahabelere ait bilgilerin yer aldığını tespit etti. 1174 yılında adaya gelen, müfessir Arap alim Herevi’nin Kitab-ü Ziyaret eserinde de sahabe Urve Bin Sabit’in mezarının Apsotolos Andreas Kilisesi’nin içinde olduğu belirtiliyor. Herevi’nin eserinin orijinali bugün Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunuyor.

‘Papazlar sahabe mezarını duvarla kapattı’
Ma­nas­tırda sa­ha­be me­za­rı­nı  geç­miş­te de­fa­lar­ca zi­ya­ret eden Kıb­rıs­lı Türk Zeh­ra Bil­lur, 1950’li yıl­lar­da bir okul ge­zi­si için Dip­kar­paz’a git­tik­le­ri­ni bu­ra­da da ma­nas­tı­ra zi­ya­ret­te bu­lun­duk­la­rı­nı an­lat­tı.
Billur, ma­nas­tırı son ziyaretinde ise yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kü­çük­lü­ğüm­de gör­dü­ğüm maz­gal­dan tek­rar bak­mak is­te­dim. Pa­pa­zın gü­nah çı­kar­dı­ğı ye­re git­ti­ğim­de o pen­ce­re­yi ta­ma­men bir du­var­la ka­pat­tık­la­rı­nı gör­düm, pa­paz oda­sı­na gir­di­ğim için ba­na kızdı.”
Reklamlar