GERB milletvekilleri, halihazırda 58 yaş üstü tüm Bulgaristan vatandaşlarına kalıcı kimlik kartlarının verilmesi olasılığını ortadan kaldıran kişisel belgeler yasasında değişiklik yapılması yönünde bir proje sundu. NSI verilerine göre bu yaşın üzerinde 2 milyona yakın Bulgaristan vatandaşı var.

Değişiklikler, Ulusal Meclis içişleri komisyonu başkanı Manoil Manov ve eski içişleri bakanları Hristo Terziyski ve Mladen Marinov tarafından sunuldu.

Onlar, tekliflerini 2019/1157 sayılı Avrupa Birliği Düzenlemesi ve “seyahat belgelerinin sınırlı dayanıklılığı ve değişen değişiklikler göz önüne alındığında” kimlik kartlarının 10 yıldan fazla geçerliliğe sahip olmaması gerektiğinin öngörüldüğü Doc 9303 sayılı ICAO tavsiyesi ile savunuyor.

Şu anda Kişisel Belgeler Kanunu (ZLD), Bulgaristan vatandaşlarının kimlik kartlarının süreli ve kalıcı olmasını şart koşuyor. Geçici kimlik kartları, 14-18 yaş arasındaki kişilere 4 yıl geçerlilik süresi ile 18-58 yaş arasındaki kişilere ise 10 yıl geçerlilik süresi ile verilmektedir. 58 yaşını doldurmuş kişilere kalıcı kimlik kartı verilmesi öngörülüyor.

Değişikliklerle sınırsız kimlik kart imkanının tamamen ortadan kaldırılması öneriliyor. 14-18 yaş arası kurallar devam etmektedir. Ancak 18 yaş ve üzeri kimlik kartlarının 10 yıl geçerli olduğu yazılıyor.

Ancak milletvekilleri, 70 yaş üstü kişilere 30 yıl geçerli kimlik kartı verilmesini öneriyor. Bu ancak onların isteği üzerine mümkün olacaktır. Sadece kimlik belgesi değil, aynı zamanda yurtdışına çıkış belgesi olan kimlik kartlarının, böyle bir talep olmaması halinde geçerliliği 10 yıl süreyle geçerliliğini koruyor.

Dilekçe sahipleri, ülkelerin 70 yaşın üzerindeki kişilere 10 yıldan fazla geçerlilik süresi tanımasına izin veren ve her ülkenin tam olarak ne kadar geçerli olacağına karar vermesine izin veren genel bir kurala sahip olan AB yönetmeliğiyle yeniden 30 yıllık bir geçerlilik olasılığını savunuyor. Milletvekilleri gerekçelerinde, daha uzun bir sürenin kabul edilmesi halinde Bulgaristan’ın tüm AB ülkelerinin sınır yetkililerine bildirimde bulunmak zorunda kalacağını belirtiyor. Ayrıca, 70 yaş üstü vatandaşların 30 yıllık geçerliliğe sahip kartlara hak kazandıkları konusunda bilgilendirilmeleri gerekeceğini, ancak 10 yılın bitiminden sonra “sınırı geçmekte zorluk yaşayabileceklerini” açıkça belirtiyorlar.

Ancak sunulan yasa tasarısında, artık kalıcı kimlik kartlarına sahip olan Bulgaristan vatandaşlarının kimliklerini hemen mi yoksa çıktıktan 10 yıl sonra mı değiştirmek zorunda kalacağı, yoksa değişikliğin yalnızca yasa çıktıktan sonra 58 yaşını dolduran kişiler için yürürlüğe gireceği belirtilmemiş.

Aynı gün, PP-DB milletvekilleri tarafından aynı Kişisel Belgeler Kanunu’daki değişikliklere yönelik bir proje de sunuldu. İmzacılar arasında Bojidar Bojanov, Nadejda Yordanova, Ivaylo Mirçev, Daniel Laurer, Antoineta Tsoneva yer alıyor.

Değişikliklerle, Bulgarca kişisel belgelere başvururken verdikleri kişilerin parmak izlerinin, başvuruda açık rıza verilmediği sürece İçişleri Bakanlığı tarafından saklanmaması öneriliyor. Avrupa düzenlemelerinin ulusal düzeyde biyometrik veritabanlarına sahip olmayı haklı kılmadığını belirtiyorlar. Bu düzenlemeler kapsamında parmak izleri özel bir kişisel veri kategorisidir. İthalatçılar, fotoğrafların saklanabilmesi durumunda bunun parmak izleri için geçerli olmayacağını savunuyor.

Kırcaali Haber

Reklamlar