Yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşları onlara yönelik daha açık çalışma planı istiyor

Rumen Radev ikinci turda seçimlerin kesin galibi oldu. Cumhurbaşkanın ikinci görev süresi ciddi beklentilerle dolu olacak. Son aylarda politik krizler ve görev hükümetleri Cumhurbaşkanı makamına neredeyse sadece seremoni fonksiyonları yüklemiş oldu. “Rumen Radev şimdi çok daha fazla görevlerle karşı karşıya kalacaktır. İnsanlar Borisov’dan sonra kim gelecek sorusunu kendine soruyordu ve şimdi cevabı belli- bu kişi Radev olacak” dedi Gallup sosyoloji ajansından Parvan Simeonov.

Onun sözlerine göre Cumhurbaşkanı etrafında en az üç partiden oluşan bir ağ oluştu. BSP, İTN ve “Prodaljavame promyanata” partileri devlet başkanın etki alanına girdi.

Simeonov: “Bunlar,  Radev’in sevildiği siyasi alanlardır, bazen siyasi oluşumların liderlerine rağmen Radev orada beğenilen bir figür oluyor” dedi. “Bulgar politikasının geleceği hiyerarşi veya tekli yapılar değil, ağlar olacak, fakat onları oluşturmak bir siyasi sanat yöntemi olacaktır. Cumhurbaşkanı bu sanatı beceriyor” dedi uzman.

Şimdiye kadar Cumhurbaşkanı ve yardımcısı olan Rumen Radev ve İliyana  Yotova ülkenin 2026’ya kadar  karşı karşıya kalacağı krizleri yönetmekte dengeleyici güç olamaya devam edecek.  Seçim sonuçlarının anonsundan hemen sonra yaptığı ilk açıklamada Radev bundan sonra fazladan tahammül göstermeyeceğini beyan etti. Radev: “Yeni parlamentonun hata yapma ve zaman kaybetme  hakkı yok, çünkü insanlar bunu af etmeyecek” dedi.

Ülkede durumla beraber, Cumhurbaşkanı makamı yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarını da unutmamalıdır. Onlar de Radev’in ikinci görev süresine geçmesine katkı sağladı.

Bulgaristan Radyosu ülke dışında yaşayan bazı vatandaşların görüşünü derledi.

Münih’te yaşayan Elena Kalaycieva her bir cumhurbaşkanında olması gereken vasıfları sıraladı:

“Prensip sahibi olmak, çalışmalarında devamlılık gerekir. Dış politik planda uluslararası hukuk ve AB değerlerine bağdaşır bir siyaset ve tavır izlemelerini beklerim.  İç politik alanda ise sivil toplum önceliklerini mevcut ve elindeki mekanizmalarla korumasını talep edebiliriz”.

Rudolf Efremov 11 seneden beri Paris’te yaşıyor ve çalışıyor. O da ülkede olup, bitenleri heyecanla takip ediyor. Altı aydan beri içinde bulunduğumuz politik güvensizlik ortamında cumhurbaşkanın rolü olağanüstü sorumludur ve ülke yönetiminin yükü onun üzerinde bulunmaktadır.

“Hükümet kurulması durumunda, Cumhurbaşkanı’nın tekrar görevini üstlenmesini bekliyorum, yani cumhuriyette temel güç sahibi olmasını değil” yorumunu yapti Fransa’daki soydaşımız. Rudolf Efremov, Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova’nın politikaları ile ilgili gelişme fırsatları gördüğünü şu sözleri ile dile getirdi:

“Yurtdışındaki Bulgaristan vatandaşları entelektüel ve kültürel bir hazinedir. Bu nedenle Bulgaristan’ı geçici veya kalıcı olarak terk eden insanlarla ilişki kurma fırsatı kendisi için sadece bir artı olabilir. Üniversiteler ve kütüphaneler arasında bağlantı kurmak, kültürel bağları güçlendirmek güzel bir adım olacaktır. Dünyanın dört bir yanında Bulgaristan vatandaşları ile bağlantı halinde olunması, dünya çapında Bulgaristan kültürünün daha iyi tanınıp, yayılmasına vesile olacaktır“ dedi.

İlgiltere’nin Reading şehrindeki Bulgaristan vatandaşlarının da cumhurbaşkanı yardımcısının gelecekteki çalışmaları hakkında fikirleri var. Oradaki Bulgar Pazar okulu müdürü Viktoriya Vlahovska şunları söyledi:

“Hedefimiz, Bulgaristan’da yaşayanların, bizim burada ülkemize yönelik gösterdiğimiz özeni anlamalarını sağlamak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın genç yetenekleri desteklemeye yönelik, deneyim alışverişinde bulunabileceğimiz, daha fazla çalışma grupları oluşturmasını istiyoruz” dedi.

Reklamlar