Borino köyü uzun zamandan beri güzel konuk evleri, lezzetli yemekleri, büyüleyici Rodop dağı doğasıyla birçok kişinin ilgisini çekiyor. Dağın bu kesminde semaya doğru yükselen kayalık tepeler var, üzerinde kartallar uçuşan gökler, mağaralar ve doğa güzellikleri Borino’ya eşsiz bir hava katıyor. Etrafta rengarenk çiçek kaplı vadiler, otlayan koyun, keçi ve ineklerin boyunlarından gelen çan sesleri otantik bir köy atmosferine sahne oluyor. Yaban çiçeklerle kaplı kilimlerin üzerinde saten bir perde gibi kelebekler uçuşuyor.

СнимкаBorino’ya yakın Kastraklı doğa SİT alanı bulunuyor. Orada 450’den fazla kelebek türü yetişiyor. Bu renkli, ipek zerafetindeki kelebeklerin ömrü çok kısa, bazıları üç hafta yaşıyor, bazılarının ömrü ise sadece saatler sürüyor. Bölgeye renk cümbüşü sunan, neredeyse şaffaf olan bu uçan zerafetler adeta bir renkli bulut gibi. Onları izleyenler, yüz metre zarfında en az 20 çeşit kelebeğe rastlanacağını söylüyor. Bazılar bu coğrafyalar için çok nadir bulunan türlerden. Muhtarlık son baharda kapılarını açmak üzere, Kelebekler Müzesi kurmaya karar verdi. Bu kelebekleri çekmek ve incelemek için yurtdışından konuklar da geliyor. Müzeye 100’den fazla kurutulmuş kelebek teşhir edilecek, zengin fotoğraf sergisine yer verilecek. Kelebekleri görmek isteyen herkes bu SİT Doğa Alanına gelebilir.

“Kastraklı mahalinde kara çam alanı var, ormana yakın 1200 dekar tarla ve mera var. Tam orası kelebeklerle dolu, diye anlattı köy muhtarı Oktay Aliev. Bu alana kadar bisikletlerle veya yaya varabilmek için çevre patikaları yapıldı. Köyden 3,4 kişi rehber olmak için eğitim alıyor”.

Bölge dağcılar için bir altın hazine gibidir. Kaya dağcıları, mağaracılar, fotoğraf ustaları bu doğal güzellikleri tercih ediyor. Köy etrafı her zaman insanlarla dolu. Orkideler de bu yörenin nadir rastlanan, doğa harikası, esrarengiz çiçekleri. Borino’ya fazla uzak olmayan bir mesafede “Yagodinska Peştera” Mağarası bulunuyor. Şeytan Boğazı mağarası, Orfe ve Evredik efsanesinin diyarları, Trigrad kayaları ve tepelikleri de Borino’ya yakın görülesi turistik doğa atraksiyonlarıdır. Oralarda birkaç ihtiyarın yaşadığı ıssız köyler görmek de mümkün. Kelebeklerin fotoğrafını çekmek, orkide keşiflerine çıkmak, doğa ve meraların yeşil renklerini ekrana taşımak, Borino’nun bu doğal zerafetini görmek için binlerce yerli ve yabancı turist buraya geliyor. Oktay Aliev anlattı:

Снимка

“Fransa, Polonya, Rusya, Slovakya, Çekya’dan konuklar geliyor. En modern teknolojili fotoğraf makineleriyle gelip, buradaki kelebekleri, çiçekleri, doğayı çekiyor. İnternet’ten bizim hakkımızda bilgi öğreniyorlar. Bulgaristan’ı ve bizim diyarları bir kez ziyaret eden kişi, paylaşımlarını yakınlarına yaptıkça, ziyaretçi sayısı da artıyor, “dilden dile” reklam sürüyor”.

Şimdi Borino muhratlığı Kelebekler Müzesini açmak için uğraş veriyor. Doğa severlerin yeni güzergahı olmak için, çevreyi ve tabiat nimetlerini korumak istiyorlar.

Reklamlar