Edirne Valiliği ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca düzenlenen 10 gün sürecek olan ve 8 Balkan ülkesinden 150 üstün yetenekli öğrencinin, 30 sanatçıyla biraya geleceği Akademi Rumeli Projesi’nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
kamber-kamberHalk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen Akademi Rumeli Proje açılışına, Edirne Valisi Sayın Hasan Duruer, Vali Yardımcısı Sayın Salih ALTINOK, Vali Danışmanı Sayın Fahri Tuna, Avrupa Birliği Bakanlık Müşaviri Sayın Tuna Bekleviç, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Uğur YİĞİTBİLEK, İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Hüseyin Özcan, İl Emniyet Müdürü Sayın Cemil Ceylan, Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sayın Bilgin ÖZBAŞ, Trakya Üniversitesi KırkpınarBeden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Sayın Doç. Dr. İlhan TOKSÖZ, Bulgaristan, Gagauz Yeri, Kırım, Kosova, Makedonya, Romanya, Türkiye ve Yunanistan’dan öğrenciler katıldı.
Sunuculuğunu Sinema Sanatçısı Elif BAYSAL’ın yaptığı Akademi Rumeli Projesi Şair Ercan YILMAZ’ın konuşmasıyla başladı.
YILMAZ, proje dolayısıyla Fahri Tuna ile birlikte balkanlarda bulunduklarını belirterek, “Balkanlara gidince nasıl bir medeniyete sahip olduğumuzu anladık. Bayrağımızın oralarda dalgalandığını görmek mutluluk verici” dedi.
Yazar Rıdvan CANIM, “Rumeli bizim sevdamız, bizim yürek sızımız. 5 asırlık bir birliktelikten sonra 100 yıllık bir hasretimiz var. Akademi Rumeli’de bulunmaktan son derece mutluyum” dedi.
Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet SINAV, “Balkanlara bu proje için gittiklerinde nereden geldiklerini soran birine Edirne’den geliyoruz dedik. Bunun üzerine hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı vatanım dedi. Bunun için bu proje bizin için önemli” dedi.
Yazar Ahmet Turan Alkan, projede yer almaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Yönetmen Zafer Karatay, öğrencilere hitap ederek, mesleklerini severek yapmalarını istedi ve Akademi Rumeli’nin çok faydalı bir çalışma olacağına inandığını belirtti.
Hattat Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Akademi Edirne’den sonra Akademi Rumeli’de de yer almaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Edirne Valisi Sayın Hasan Duruer, Balkanlar´dan gelen konuk öğrencileri “Şehirlerin Sultanı, Sultanların şehri Edirne”de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Kendisinin valilik görevi dışında iki misyonu olduğunu ifade eden DURUER, bunlardan birinin Balkanlar diğerinin de yadigar eserleri güne taşımak olduğunu belirtti.
Daha önce uygulanan Akademi Edirne Projesi”nin geliştirilerek “Akademi Rumeli” olarak uygulamaya konulduğunu dile getiren DURUER, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Bizim için önemli bir coğrafya olduğu için projemizi Balkanlar´a yönelik geliştirdik. Biz geçmişte Balkanlar´a önce kalbi selimi, sonra aklı selimi ve sonra da zevki selimi götürmüşüz, Üsküp´ten, Silistre´ye kadar. Gidişler geçici heveslerle değil vatan yapma üzerine olmuştur. Kaderin cilvesidir, Balkan Savaşları´nın sonuçlarıyla 500 yıl idare edilen vatan toprakları da kısa sürede kaybedilmiştir ama Balkanlar için her zaman bir şey yapmak gerekiyor. Biz de valilik olarak sosyal ve kültürel projelerle bunu yapmaya çalışıyoruz, gönül birliğini oluşturuyoruz.”
Projenin gerçekleşmesinde Yurt Dışı ve Akraba Toplulukları Başkanlığının yanı sıra Edirne Valiliği Balkan Danışmanı Fahri Tuna ve Özel Kalem Müdürü İbrahim Tarancı´nın fedakarlıklarının büyük olduğunu aktaran DURUER, emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Vali DURUER, akademide ders verecek sanatçı ve yazarlara teşekkür belgesi verdi.
10 gün süreyle sürecek olan projenin İlk gün atölye çalışmaları, edebiyat, düşünce, güzel sanatlar, tiyatro ve sinema-televizyon dallarındaki çalışmalar ile başladı.

Reklamlar