Bulgaristan’da 1954-1989 yılları arasında Bulgar Komünist Partisi Merkez Komitesi birinci sekreteri olan ve 1971-1989 arasında da totaliter komünist rejimin devlet başkanlığını yapan Todor Jivkov, doğumunun 102. yılında Bulgaristan’da, doğum yeri Pravets’te anıldı.
pravets-todor-jivkov1984’te ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı asimilasyon politikası uygulamaya başlayan Todor Jivkov için anma töreni, Pravets kentindeki heykeli başında yapıldı.
Törene iktidardaki Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) milletvekilleri ve Bulgaristan Komünist Partisi (BKP) liderinin yanısıra Prevets Belediye Başkanı Rumen Guninski ve BSP’nin bölge teşkilatlarından temsilciler katıldı.

 

Komünist Jivkov yönetimi, 1984 yılından itibaren Türklerin isimlerni silah zoruyla değiştirmek istemiş, Türkçe konuşmalarını ve ibadet etmelerini yasaklamıştı. İsimlerini değiştirmek istemeyenler tutuklanıp hapislere atılmış ve işkenceye uğramıştı. 1989 yılına gelindiğinde ise iki ay içinde 300 bini aşkın Türk, Bulgaristan’ı terk etmek zorunda bırakılmıştı.
Nahit Doğu, AA
Reklamlar