“Hayatımızın renkleri” deriz çoğu zaman… Bu kısacık cümle içerisine neler sığdırırız da pek inmeyiz derinlere.

Aslında hayatımız renkler ve onların bize hissettirdikleri ile şekilleniyor. Baharın taze renklerinde açan çiçeklerle ve mis gibi güneş ışığıyla daha zinde, sonbaharın sarı yaprakları ve hüzünlü bulutları ile daha dingin, daha yorgun ve daha içe dönük hissediyoruz. Kimi renkler bizi sakinleştirirken kimileri ise harekete geçiriyor. Bilim de renklerin insan psikolojisini etkilediğini kanıtlıyor. Hatta bazı hastalıkların tedavisinde renklerden faydalanılıyor.

Doğada sadece 3 ana renk bulunuyor: Kırmızı, mavi ve sarı. Diğerleri bu renklerin kombinlerinden elde ediliyor. Siyah ve beyaz ise doğadaki renkler içerisinde yer almıyor. Güneş ışınlarını yansıtmadan tamamen emen cisimler siyah olarak görünürken, güneş ışınlarını tamamen yansıtan cisimlerin rengi ise beyaz olarak algılanıyor. Diğer renklerin beyaz renkle buluşmasından ise daha açık tonlar elde ediliyor.

renkler-2Peki renkler neleri simgeliyor ve bizlere neler hissettiriyor?

Mavi rengin insanlar üzerinde sakinleştirici etkisi olduğu, kalp atışlarını yavaşlattığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Bu nedenle, hastanelerde ve ruhsal tedavilerin yapıldığı yerlerde mavinin açık tonları kullanılıyor. İntihar eğilimini azaltması nedeniyle birçok riskli mekanda da mavi renk tercih ediliyor.

Kırmızının bilinen en önemli özellikleri harekete geçirmesi, saldırganlığı artırması ve kan akışını hızlandırması. Kırmızı bu özelliklerinden dolayı özellikle kurumsal imajlarda fazlasıyla kullanılıyor.

Sarı, parlaklık ve canlılık hissi uyandırır. Ancak bu özelliklerine rağmen gözü en çok yoran renktir. Konsantrasyonu artırdığı bilinir.

Yeşil, doğa ile özdeştir. Sakinleştirici özelliğe sahip olan yeşil gençliği, yenilenmeyi ve ümidi simgeliyor. Gözün en iyi algıladığı renk olmasının yanı sıra, bereketi de ifade ediyor. Birçok toplumda doğurganlığın simgesi olarak kullanılıyor.

Siyah gücü, iradeyi ve ciddiyeti temsil ediyor. Ancak karanlık, şüpheli ve korkutucu anlamları da bulunuyor. İş hayatında ciddiyeti temsil ediyor. Siyah giyinmek kimilerine göre zariflik anlamına geliyor.

Beyazın en bilinen özellikleri masumiyeti, temizliği ve saf ruhu temsil etmesi. Sterilliği, temizliği temsil etmesinden dolayı tüm hastane çalışanlarının üniformalarında bu renk tercih ediliyor.

Reklamlar