Pomak Dernekleri Federasyonu’nun ikinci olağan genel kurulu Çanakkale’de yapıldı. Türkiye’nin birçok bölgesinden örgütlü Pomak yurttaşların katıldığı genel kurula, Bulgaristan’dan da katılım sağlandı. Pomak Dernekleri Federasyonu Başkanı Bayram Erat, “Bizler de tüm diğer halklar gibi bu ülkenin kurucu unsuruyuz. Bayrağımız, devletimiz birdir. Ama bu ülke içinde bizler de kültürümüzü, tarihimizi, dilimizi yaşatmak istiyoruz” dedi.

Pomak Dernekleri Federasyonu’nun Genel Kurulu bu kez Çanakkale’de düzenlendi. İlki 2014 yılında Bursa’da düzenlenen genel kurulun ikincisi, yoğun bir Pomak nüfusa olan Çanakkale’de, Prof. Dr Türkan Saylan Sosyal Tesislerinin ikinci katında bulunan Belediye Nikah Salonu’nda düzenlendi. Genel kurula, Eskişehir, Biga, İstanbul, İnegöl, Bursa, Kocaeli, İlyasağa, Gönen ve Çanakkale delegasyonunun yanı sıra Bulgaristan’dan da katılım sağlandı. Genel Kurula, ayrıca CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar da katıldı. Pomak Dernekleri Federasyon (PODEF) Başkanı Bayram Erat, genel kurul öncesi yaptığı açıklamada, Pomak dilinin, kültürünün yaşatılması gerektiğini getirdi. Pomak yemeklerinin, şarkılarının gün yüzüne çıkması gerektiğini söyleyen Erat, özellikle Çanakkale’de çok Pomak olduğunu belirterek, “Türkiye’de 25 ilde, 100 civarında ilçede, 250 köyde, 2 buçuk milyona yakın Pomak yaşıyor. Yüzde 100 Pomak diyebileceğimiz 700 ila 800 bin civarında değişiyor. Toplamda ise 2,5 milyonu buluyoruz. Bizim amacımız Pomak dilini, kültürünü, tarihini yaşatmak. Şuan kimlikler, kültürler yok olma aşamasında, bizim Pomak dilimiz ve kültürümüz de yok oluyor. Bizler bu zenginlikleri yaşatmak için uğraşıyoruz. Bizim üç uğraş konumuz var dil, kültür, tarih. Başka siyaset, iş, ekonomi, ticaret gibi bir derdimiz yok. Biz kültür derneğiyiz, kültür federasyonuyuz. Şuanda Türkiye’de 15 tane Pomak derneğimiz var, 11 tanesi Federasyona üye. İlk genel kurulumuzu 2014 yılında Bursa’da yapmıştık. Bu ikinci genel kurulumuz. Dernek yasasına göre 3 yılda bir yapılması gerekiyor. Bugün de birçok derneğimiz burada örneğin; Eskişehir, Biga, İstanbul, İnegöl, Bursa, Kocaeli, Gönen, Çanakkale gibi birçok ilimizden derneklerimiz mevcut. Her derneğin 10’ar delegasyonu var. Bugün güzel bir toplantı olacağını umuyorum, birçok konuğumuzda var, tarihe not düşeceğiz. Bulgaristan’dan da misafirlerimiz var. En az 15 ilimizden konuklarımız var. Bugün Pomaklar Çanakkale’de buluşuyor. Geçen gün Pomak derneğimizi Çanakkale’de kurduk Çan’da, Biga’da derneklerimiz var. Çanakkale, Pomak’ın en yoğun olduğu illerden bir tanesi. Biga’da 24, Gelibolu’da 5, Çan’da 2, Yenice’de 3 Pomak köylerimiz var, ayrıca Ezine’de de Pomak köylerimiz mevcut. Toplam 40 köy ve ilçe merkezleri var. Çanakkale’de toplam 50 binin üzerinde Pomak nüfusu var. Bizim isteğimiz şarkılarımız, kültürümüz, yemeklerimiz değişik tatlarda bunu yaşatmak bizim amacımız” dedi.

‘DEVLET DESTEĞİ ŞART’

“Bizim bu isteğimiz devlet vesilesiyle olabilir şeyler, devletimiz de buna izin veriyor” diyen Erat, “5, 6, 7, 8’inci sınıflarda etnik dillerin okutulması için yasa çıkardı. Şuanda Lazca, Çerkezce, Zazaca, Boşnakça, Kürtçe seçmeli ders olarak okutuluyor. 10 öğrenci talebi ile sınıflar kurulabilecek. Ancak böyle yaşayabilir diller, yoksa dernek gücü ile yaşaması çok zor. Biz zaten bu ülkenin kurucu halkıyız, hep beraber kuruduk bu ülkeyi. Biz göçmen değiliz, 140 130 yıl önce geldik biz buralara, diğer tüm halklarla beraber. Bizim bayrağımız bir ve biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Biz bunları yaparken başkaları başka taraflara çekmeye çalışıyor. Biz tarihimizle, kültürümüzle bu ülkenin bir parçasıyız. Burada seçim yapacağız, bizim seçimlerimiz çok demokratik bir şekilde sonuçlanır. Biz zaten diğer bütün etnik kimliklerle de iç içeyiz onlarla da konuşuyorum, dertlerimizi paylaşıyoruz. Sonuçta diğer halklarla dertlerimiz aynı” dedi.

 

Seçkin SAĞLAM
Evrensel

Reklamlar