Ağustos siyasi ve ekonomik açıdan Bulgaristan için çok hararetli başladı. Ayın daha ilk gününde gözler,  iki kararname ile 47. Halk Meclisi’ni fesheden ve geçici hükümeti tayin eden cumhurbaşkanı Rumen Radev’e çevrildi.

 

 

Teknokrat hükümete başbakan olacak figürün seçimi de önemli bir görev olacaktır. Ana görevi ise adil, dürüst ve demokratik seçimler organize etmektir. Politik, ekonomik ve uluslararası planda çok güç bir dönemden geçtiğimiz bu aylarda seçim öncesi durum bu görevi zorlaştıracak.

Kapıda bekleyen kış karşısında geçici hükümeti gerekli doğalgaz tedariklerini sağlayarak, enerji yapbozunu çözme görevini de üstlenecek.  Erken genel seçimlerin kampanyasında doğalgaz konusuna ağırlık verilecek.

Enerji İşletmeciliği Enstitüsü baş uzmanı Kaloyan Staykov: “Doğalgaz tedarikleri konusu siyasetçiler arasında dominant hal aldı. Bu kriz üzerine siyasi sermeye kazanılıyor, fakat çözüm bulunmasına yardım etmiyor” dedi.

 

Birkaç gün önce müstafi Başbakan Kiril Petkov sıvılaştırılmış gazla 7 tanker tedariki için anlaştıklarını duyursa da, onların ne zaman Bulgaristan’a ulaşacağı ve fiyatın ne olacağı sorusu cevapsız kaldı. Ülkede muhalefet bu gazın depolanacağı yer olmadığını iddia ediyor. Staykov: “Enerji krizi derinleştikçe, sıvılaştırılmış gazı yeniden gaza dönüştürme terminallerinin kapasitesi bitti

Çünkü bütün tüccarlar bu sektöre yöneldi” dedi. Kaloyan Staykov BNR’ye verdiği röportajda şunları belirtti:

Kaloyan Staykov

„Elbette teknik olanaklar mevcut, fakat onlar tüm Avrupa’da olduğu gibi burada da kolay değil. Bu sadece Bulgaristan’a has bir sorun değil. Aynı zamanda benzeri önlemlerin teknik potansiyeli de sınırlı sayılır”.

Eski yönetim ortakları ile muhalefet devamlı konuyu aralarında polemikler ve saldırıları kullanırken, bundan kimse kazanmıyor, tezini paylaştı analist. Staykov: “Gaz tedarikleri politik sermaye toplamak için elverişli bir konu, fakat bu gerçekte çözümüne hiç yardım etmiyor” fikrini paylaştı.

En büyük muhalefet güç olan GERB uzmanlarına göre, Azerbaycan’dan talep sözleşmeye varılan gaz miktarı ve istifasını sunan başbakanın anons ettiği yedi tankerdeki gaz aylık 100 milyon metreküp kapasiteyle Ekim 2022’den Nisan 2023’e kadar yeterli olmayacak. GERB on yıllık sözleşme imzalanmasını teklif etti.

 

 

„Uzun vadeli sözleşme aydan aya yapılan sözleşmelerden daha iyi şartlarda olacak. Hem fiyat, hem miktar olarak uzun vadeli anlaşmalardaki koşullar daha uygun olacak. “Bulgargaz” tedariklerinin %90’ını uzun vadeli sözleşmeyle aynı tedarikçiden sağlama alışkanlığının önüne geçilmesi gerekir artık. Durum artık değişti”.

 

 

„Ukrayna savaşının daha başında müzakerelere geçmemiz lazımdı. “Gazprom” o zaman Bulgaristan’a doğalgaz musluğunu kapattı. Temasları şimdi başlatırsak, büyük ihtimal gecikmiş olacağız” dedi Staykov.

Şimdi doğalgaz tedarikleri sorumluluğu tamamen geçici hükümetin elinde olacak. Cumhurbaşkanı Radev’in tayin edeceği kabinenin politikada bir viraj yaparak Gazprom’un Rus rublesiyle ödeme şartını kabul edebileceği ve yeniden Rus gazı alacağına dair endişeler var.

„Böyle bir adım atılabilir. Kimse “Gazprom” ile temas edilmeyeceğini ve ödeme sorunun çözülmeyeceğini söylemedi, ancak orada tedariklerin güvenliği problemi büyük soru işareti oluşturacak” .

Reklamlar