plevneli

Görev süresi 22 Ocak 2017’de sona eren BG Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev

 

Görevin, hükümetin istifa etmesiyle başlayan bunalımın, bir parlamenter krize büyümesini ve bir siyasi bunalımın patlak vermesini önlemektir.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev Bulgar Ulusal Televizyonunda konuştu ve şöyle dedi: “Şu anda geçici hükümetin kurulması ve bileşimi gündem oluşturmuyor. Parlamentoda temsil edilen siyasi güçlerle görüşmelerde bulunuyorum, istişarelerimden sona, kendilerini bilgilendirmek üzere Ulusal Danışma Konseyi’ni toplayacağım. Parlamentoda milletvekili olan siyasi parti temsilcileriyle temaslarımda yeni geçici hükümetin bileşimi görüşülmedi ve ele alınmayacaktır.

Basında ve elektronik haberleşme araçlarında dolaşan haberlerde ve yapılan yorumlardan edindiğim intibaa bakılırsa, bugün Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı dışında herkes Bakanlar Kurulu kuruyor, bakan ve başbakan atıyor. Şimdi ödevim bu değildir. Bulgaristan Anayasası’nı yalnız metin olarak değil, onun ruhunu da iyi bilen bir demokrat, bir vatandaş olarak şu anki ödevim, hükümetin istifasıyla yayılan siyasi bunalımın bir parlamenter bunalıma büyümesini önlemektir.”

Plevneliev, önümüzdeki haftanın sonuna kadar devam edecek olan, mecliste temsilcisi olan siyasi partilerle görüşmelerin amacında, Halk Meclisinin şimdiki bileşimle ayakta kalmasını sağlamaktır, çünkü ülkenin 2017 bütçesi kabul edilmemiş ve onaylanası sırada daha birçok yasa var, ayrıca da Avrupa Birliği temsilciliğimiz çözüm bekleyen bir sorundur.” Dedi.

Cumhurbaşkanı, geçici hükümetin kurulmasına ilişkin görevlendirmede bulunmazdan önce Ulusal Güvenlik Danışma Konseyi’ni toplama gerekçesini ise şöyle açıkladı:

“Halk Meclisinin dağılmasını önleyemezsek ve siyasi güçlerden hiçbiri politik sorumluluk üslenmeye hazır olduğunu beyan etmediğine göre, bir program, uzman, geçici veya geniş mutabakat hükümeti kurulamaz. Siyasi istişarelerin sona ermesinden sonra Ulusal Güvenlik Danışma Konseyi nde seçim tarihi belirlenecek ve ardından Cumhurbaşkanı geçici hükümet kurma görevi verecektir.”

Plevneliev demecini şöyle bitirdi:  “Bir devlet başkanı olarak, Cumhurbaşkanlığı kurumunu iyi bilen biri olarak, sorumlu ve şeffaf bir şekilde şunu beyan ediyorum.  Ben, eski ve yeni cumhurbaşkanı arasında bir zıtlaşmaya vesile olmak istemiyorum, bunun Bulgar halkının yararına olacağı görüşünde değilim, eski cumhurbaşkanının bir geçici hükümet atamasından, ardından göreve gelen yeni cumhurbaşkanının bu hükümeti dağıtıp kendi hükümetini tayin etmesinin de yararlı olacağına inanmıyorum. Bu durumda ulusal sorumlu çözümün iki cumhurbaşkanının ortak çabalarda birleşmesinden geçtiğine inanıyorum.”

Reklamlar