Prof. Nikolay Ovçarov, Bulgar Telgraf Ajansı’na, “Avrupa Birliği Fonlarından para alınamadığı için Tarihi Perperikon Kalesi’nde yapılan kazı çalışmaları durdurulabilir” diye alarm verdi. Ovçarov’un ifadesine göre şimdiki araştırmalar Kırcaali Belediyesi’nin ikinci bir projesi kapsamında gerçekleştiriliyor. Avrupa Birliği destekli proje kapsamında 1 Temmuz tarihinde avans ödeme yapılması gerektiği açıklandı.
perperikon2
Ovçarov, birinci projeyi uygulama ihalesini kazanan EKSA şirketinin 19 Haziran 2013 tarihinde şikayet dilekçesi sunduğunu ve bu durumun da AB fonlarından para alımını engellediğini bildirdi.

Arkeologun ifadesine göre son anda böyle bir şikayetin sunulmasının tek amacı Perperikon projesinin yok edilmesidir. Ovçarov, 10-19 Haziran tarihleri arasında EKSA şirketinin Kavarna, Nesebır, Sandanski ve başka yerleşim yerlerinde yapılan kazı çalışmalarını engelleyecek toplam 6 şikayette bulunduğunu izah etti.

Prof. Ovçarov, ocak ayında eski Maliye Bakanı Simeon Dyankov’un Perperikon’da yapılacak kazılar için devlet bütçesinden 1 250 bin leva sağlamaya söz verdiğini ve ayrıca 2 yıl önce Kırcaali Belediyesi tarafından kazanılan bir proje sayesinde daha 1 milyon levanın gelmesi beklendiğini hatırlattı.

Avrupa projesinden sağlanan mali kaynakların toplam 3 700 000 levaya çıkması beklendiği belli oldu. Ovçarov, şubat ayında GERB hükümeti iktidardan düşünce paraların verilmediğini belirtti. Geçici hükümetin 140 bin leva sağmasıyla Perperikon’da kazı çalışmalarına yine de 17 Haziran’da başlandığı anlaşıldı. Prof. Ovçarov, EKSA şirketinin gelecek hafta şikayetini geri alması için çağrıda bulundu.

Çünkü aksi taktirde Perperikon’da süren araştırmaların durdurulması gerekeceği ortaya çıktı. Tarihçi, “Kişisel çıkarların üstünde tutulması gereken değerler var. Korkarım ki, bu durumda Bulgaristan halkı zarar görecek” diye vurguladı.

Reklamlar