Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, Cuma günü Brüksel’de Avrupa Komisyonu binası ve ülkenin AB daimi temsilciliği binasında ‘Mafya’ pankartları taşıyan Bulgar protestocular tarafından karşılandı.

plamen-oreşarsli-barrosoBulgaristan aylardır ekonomik şartlar ve siyasi liderliğe karşı protestolarla çalkalanıyor. Boyko Borisov liderliğindeki bir önceki hükümet Şubat ayında düşmüştü.

Üç haftadır görevde bulunan Oreşarski hükümeti, Ulusal Güvenlik Ajansı’nın başına Delyan Peevski’nin getirilmesiyle birlikte sıkıntılı bir başlangıç yaptı. Yeni Bulgaristan Medya Grubu’nun sahibi olan Peevski, görevden adaylığını çekti.

Alfa Research ajansının hazırladığı yeni bir anket, halkın yüzde 85’inin Oreşarski’nin istifasını isteyen protestoculara destek verdiğini gösteriyor.

Oreşarski ise şu ana kadar istifaya yanaşmadı.

Barroso, Bulgaristan’daki durumu Oreşarski ile detaylı bir şekilde görüştüklerini söyledi. Barroso, Bulgaristan’daki durumun gergin olduğunu, toplumunun reformların sürmesini ve siyasette uyumun tesis edilmesini istediğini söyledi.

Barroso, ‘Bulgaristan’da yakın zamanda yaşanan bazı gelişmeler hiç de iyi değil ve yalnızca Bulgaristan toplumunda değil, aynı zamanda Avrupalı ortaklarında da bazı kaygılara neden oldu. Özellikle Ulusal Güvenlik Ajansı’na yapılan atamayla ilgili tartışmalar’ dedi.

Komisyon Başkanı, Bulgaristan için İşbirliği ve Doğrulama Mekanizması’nın problemlerin üstesinden gelmesine yardımcı olabileceğini kaydetti.

Barroso, ‘Başbakan’a, başta yolsuzluk ve organize suçla mücadele alanında olmak üzere geniş bir yelpazede istişarelerde bulunma çağrısında bulundum. Adayların liyakat temelinde seçilmesi ve uyum alanında en yüksek standartları sağlaması gerekiyor’ ifadelerinde bulundu.

Bulgaristan toplumunda çok fazla kutuplaşma var

Aynı zamanda Portekiz’in eski başbakanlarından olan Barroso, Oreşarski’ye mevcut durumdan çıkılabilmesi için ‘asgari müştereklerde uzlaşma sağlama’ çağrısında bulunduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı, ‘Siyasi yelpazenin herhangi bir kesiminde önemli kurumlar ya da önemli ilkelerle ilgili soru işaretleri doğmamalıdır’ şeklinde konuştu.

Bulgarların, ülkedeki sorunlara rağmen AB’ye güvenlerinin yüksek olduğu görülüyor. Barroso da Bulgaristan Başbakanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında buna dikkat çekti:
‘Bulgaristan’da gördüğümüz özel bir durum, Avrupa Birliği’ne desteğin çok güçlü olması. [Bulgaristan], AB’ye desteğin yüksek olduğu ve Avrupa kurumlarının dile getirdiği görüşlerin ağırlık sahibi olduğu bir ülke.’

Reklamlar