Büyük bir kahramanın hikayesi…

Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlanmacı geleneğini oluşturan İttihat ve Terakki Partisi’nin önde gelen isimlerinden Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Paşa , 2 Mart 1949 günü kendi kurduğu silah fabrikasında yaşanan bir patlamada hayatını kaybetti. Parçalanan cesedinin bir kısmı 4 yıl sonra bulundu. Ancak mezarının nerede olduğu bilinmiyordu. Yapılan araştırmalar sonrası İstiklal Madalyası sahibi olan Nuri Paşa’nın mezarı 67 yıl sonra İstanbul Edirnekapı Şehitliği’nde bulundu. Bakımı yapılan şehitlikte bugün önemli bir tören düzenlendi.

Kendi kurmuş olduğu fabrikada 28 kişi ile birlikte hayatını kaybeden Nuri Paşa’nın vücudu 10 gün sonra Haliç’ten çıkarılmış ve o zamanın İstanbul Müftüsü olan Ömer Nasuhi Bilmen’in ‘vücut tam olarak bulunamadığı için cenaze namazı kılınmaz’ fetvası nedeniyle cenaze namazı kılınmadan Edinekapı Şehitliğine defnedilmişti.

Restorasyonu tamamlanan şehitliği açılışıbugün saat 15.00’da gerçekleştirilirken, törene Paşayeva ile birlikte İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, Enver Paşa’nın Torunu Arzu Enver Erogan, Kafkasyada İslam Ordusu Kumandanı, Haliç’te silah ve cephane fabrikatörü Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Killigilisimli kitabın yazarı Atilla Oral ve mezarlığın yapımını üstlenen iş adamı Zeki Yılmaz da katıldı. Açılış töreninin öncesinde Nuri Paşa için 67 yıl önce kılınmayan cenaze namazı kılındı. Azerbeycan’dan getirilen toprak da şehitliğe serpildi.

57ebe948c03c0e1c641d94cf

Törene katılan Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganire Paşayeva bugün kendini çok mutlu hissettiğini söyleyerek, Burada uyuyan bu kahraman Türk evladı, Azerbeycan’ın tarihinde çok büyük işler görmüş bir kahramandı. Nuri Paşa’nın başkanlığındaki Kafkas İslam Ordusu Ermeni Taşnakları tarafından o zamanlardaki Azerbeycan’daki o katliamı durdurabilmişlerdi. Bakü’yü kurtarmışlardı. dedi. Paşayeva şehitliğin restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür etti.

PAŞAYEVA “Biz Azerbaycan ve Türkiye birlik ve beraberlik içinde olursak bizim üzerimizde oyun oynayamazlar”

“Bizim dedelerimiz ne zaman birlik ve beraberlik içinde oldular, Çanakkale’de biz galip geldik, birlik ve beraberlik içinde oldular Bakü’yü kurtardılar” diyen Paşayeva, “Biz ne zaman birlik ve beraberlik içinde olursak, düşmanlar bizim üzerimizde oyunlar oynayamazlar. Bizim üzerimizde yapmak istedikleri oyunları da bozarız, zaferde bizim olur. Nuri Paşa, 18’inci yıllarda insanların birlik ve beraberlik ruhunu insanların daha çok kazanmasına çalışan insanlardan bir tanesidir. O bakımdan onun düşüncelerinin ve fikirlerinin yaşatılması çok önemlidir. İnşallah dünya oldukça bu bayraklarımızı burada beraber dalgalanır ve dosta da düşmana da mesaj olur” diye konuştu.

044aca9e-1f0a-4928-ab4d-ca3c4ffc5cf3

CENAZE NAMAZI 67 YIL SONRA KIRILDI

67 yıl sonra konu ile ilgili Atilla Oral tarafından yazılan bir kitap ile birlikte gündeme gelen olayı duyan Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganire Paşayeva’nın  öncülüğünde, bakımsız halde bulunan Killigil Fabrikası Şehitliği restore edildi. Restorasyonu tamamlanan şehitliği açılışı bugün saat 15.00’da gerçekleştirilirken, törene Paşayeva ile birlikte İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, Enver Paşa’nın Torunu Arzu Enver Erogan, Kafkasyada İslam Ordusu Kumandanı, Haliç’te silah ve cephane fabrikatörü Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Killigil isimli kitabın yazarı Atilla Oral ve mezarlığın yapımını üstlenen iş adamı Zeki Yılmaz da katıldı. Açılış töreninin öncesinde Nuri Paşa için 67 yıl önce kılınmayan cenaze namazı kılındı. Azerbeycan’dan getirilen toprak da şehitliğe serpildi.

BAKÜ’YÜ KURTARMIŞLARDI

Törene katılan Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganire Paşayeva  bugün kendini çok mutlu hissettiğini söyleyerek, Burada uyuyan bu kahraman Türk evladı, Azerbeycan’ın tarihinde çok büyük işler görmüş bir kahramandı. Nuri Paşa’nın başkanlığındaki Kafkas İslam Ordusu Ermeni Taşnakları tarafından o zamanlardaki Azerbeycan’daki o katliamı durdurabilmişlerdi. Bakü’yü kurtarmışlardı. dedi. Paşayeva şehitliğin restorasyonunda emeği geçen herkese teşekkür etti.

ENVER PAŞA’NIN TORUNU BÜYÜK AMCASININ CENAZE TÖRENİNDE

Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver Erogan ise büyük amcasının 67 yıl sonra kılınan cenaze töreninin ardından şöyle konuştu; Ailemiz için çok önemli bir gün. Keşke biz bunu daha önce yapabilseydik. Ama biz yapamadık. Sağolsun bu dikkatli insanlar yaptılar. Hakikaten inanılmaz mutluyum. Bugünleri de gördük. O günlerde duası edilememişti. Duası da edimiş oldu dedi.

Tarihe ve geçmiş büyüklerine değer veren gönüllüler :
 
Ramazan MİNDER-İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Arzu Enver EROGAN -Enver Paşa’nın Torunu Ömer EROGAN – Arzu ENVER Hanım’ın eşi Atilla ORAL – Kafkasyada İslam Ordusu Kumandanı, Haliç’te silah ve cephane fabrikatörü; Enver Paşa’nın kardeşi Nuri KİLLİGİL (Demkar Yayınları 2016 Kitabının yazarı) Zeki YILMAZ-Mezarlığın yapımını üstlenen işadamı; Ganira PAŞAYEVA-Azerbaycan Milletvekili; Mayis ALİZADE-Azerbaycan Türkü Gazeteci Nuri Paşa’nın kabrini onardı; Bakü’nün kurtarıcısı olarak Azerbaycan’da saygıyla anılan Nuri Paşa’yı bir törenle, mezarını yenilenmiş haliyle ziyarete açmak ve kılınmayan cenaze namazını kılmak, kendisine dua ederek Kur’an okuttu ,bu vesile ile tarihimizde önemli bir isim olan Nuri Paşa’yı kamuoyuna layıkıyla tanıtma yönünde çalışma başlattı.
Nuri Paşanın cenaze namazı 67 yıl sonra İstanbul Edirne kapıda kılındı..
Edirne kapı mezarlığında tüm Türk Dünyasından gelen STK yöneticileri ve üyeleri İstanbul’da mezarı başında dualarla yad edildi. BULTÜRK Derneği de yöneticileri ve üyeleri ile birlikte bu görevini yerine getirdi.
0cd6c40c-44b2-4cf2-8ba4-0c95a716b812
Reklamlar